° | m/s |
”Elba, matala saari Sannanrannan huvila-alueen pohjoispuolella.” Näin lukee Finna-tiedonhakupalvelun sivuilla tämän kuvan yhteydessä.
Maankohoamisen myötä Elba yhdistyi niemimaahan ja käsittää nyt paljon suuremman alueen kuin tuon pienen kalliosaaren kuvassa.
Puuttomalla kalliosaarella oli 1800-luvulla suolamakasiini. 1890-luvulla kaupunginkamreeri T.W. Sevónin perhe siirsi saarelle maatalon, josta tuli heidän huvilansa. Huvila sai nimekseen Elba ja siitä juontaa myös alueen nimi. Kokkolan vanhat huvilat saivat usein nimensä kauppiaiden ja merenkulkijoiden matkoillaan näkemien eksoottisten lomaparatiisien kuten Palman, Elban tai Marokon mukaan.
Vuonna 1930 lääkäri Neunstedt korotti rakennuksen ja kunnosti sen nykyiseen asuunsa. Huvilalla pidettiin usein kesäisiä kutsuja ja vietettiin juhlia.
Vuonna 1956 kaupunki osti rakennuksen koululaisten kesäsiirtolaksi ja rakennus toimi kesäsiirtolatoiminnan päärakennuksena. 90-luvulta lähtien Vanhaksi Villaksi kutsuttu rakennus on ollut osa nuorisokeskuksen toimintaa.
Lähteet: K.H.Renlundin museon Onni suosii rohkeaa -näyttelyn syventävät aineistot, Antti Hietalahti: Postikorttien Kokkola, Kristina Ahmas: Kokkolan rakennuskulttuuria, villaelba.fi
Ennen ja nyt-juttusarjassa tutkimme kuinka kaupunkikuva on muuttunut vuosien saatossa.
Ennen ja nyt -juttusarja alkaa – Miltä näytti Rantakatu vuonna 1920?
Torin kohdalla peltoaukea ja sen laidalla komea Niukkalinna – Torikadun näkymä on muuttunut hurjasti
Apteekki komeili Isonkadun varrella – Talon purkua kyseenalaistettiin 70-luvulla
Kansallis-Osake-Pankin rakennus seisoi Kokkolinnaa vastapäätä Isollakadulla
Kaupungin ensimmäinen palolaitoksen paikalla on nyt parkkipaikkoja