sunnuntai 4.12.2022 | 09:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Englanninpuisto rakennettiin tervatorin paikalle – Mutta mistä puisto on saanut nimensä?

Maria Store
Ke 6.7.2022 klo 16:00

Kuva Englanninpuistosta on rakeinen, mutta todennäköisesti vasemmalla häämöttää venehuone, jossa säilytetään Krimin sodassa, Halkokarin kahakassa vuonna 1854 vallattua barkassia eli maihinnousuvenettä.

Kahakan seurauksena englantilaiset menettivät kaatuneina kolme upseeria ja 15 matruusia. Puolustajien vangiksi joutui kolme upseeria ja 31 merisotilasta. Kokkolalaisten menetykset olivat vähäisempiä: kolme sotilasta haavoittui lievästi ja yksi tykkihevonen kuoli.

Kuolleista yhdeksän on haudattu Kokkolaan Marian hautausmaalle, loput päätyivät muiden maihinnousuveneiden mukana takaisin englantilaisten fregateille ja haudattiin laivakirurgi Edward Creen mukaan mereen Uudenkaarlepyyn edustalla.

Venehuone rakennettiin vuonna 1896 saadun lahjoituksen turvin ja puiston nimitys on vakiintunut tuon jälkeen Englanninpuistoksi.

Kauempana näkyy Härnösandinkadun ja Isokadun risteys. 1900-luvun alussa, jolloin kuva on otettu, Härnösandinkadun nimi oli Trädgårdsgatan eli Puutarhakatu.

Näkymä ei ole kovin dramaattisesti muuttunut vuosien aikana.
Maria Store

Englanninpuisto sijaitsee aiemman tervatorin paikalla. Tervatori siirrettiin puiston paikalta Halkokarille 1800-luvun lopulla. Syy siihen oli tervan suuri syttymisvaara ja maan kohoaminen, jonka vuoksi laivanlastaus oli siirrettävä lähemmäksi merta.

”Puistoa perustettaessa 1895 tervaista maata kuorittiin päältä lapiopiston syvyydeltä ja tilalle tuotiin täytemaata. Makasiini ja yksityisten kaupunkilaisten perunamaat poistettiin. Puistoon istutettiin vain kotimaisia puulajeja, koivua ja kuusta”, kirjoittaa Antti Hietalahti Postikorttien Kokkola -kirjassa.

Puistosta löytyy myös kokkolalaisen lääkäri ja runoilija Ernst Viktor Knapen (1873-1929) patsas. Hietalahti kertoo kirjassaan, että Knape oli luonnonystävä ja kannatti Hollihaan ja Puurokarin väisen alueen säilyttämistä luonnontilaisena.

Lähteet: K.H.Renlundin museo, visitkokkola.fi, Antti Hietalahti: Postikorttien Kokkola

Ennen ja nyt -juttusarja alkaa – Miltä näytti Rantakatu vuonna 1920?

Torin kohdalla peltoaukea ja sen laidalla komea Niukkalinna – Torikadun näkymä on muuttunut hurjasti

Valtava tulipallo nousi Kokkolassa taivaalle, kun dynamiittitehtaalla tapahtui räjähdys 80 vuotta sitten: "Kivirakennus sortui maan tasalle ja paikalle jäi vain iso kuoppa"

Lyseo täytti koko korttelin – Koulurakennus tuhoutui tulipalossa 1990 ja nyt sen tilalla on kaupunginkirjasto

Apteekki komeili Isonkadun varrella – Talon purkua kyseenalaistettiin 70-luvulla

Tehtaankadun ja Isokadun kulmassa sijainnut Boehmin talo purettiin vuonna 1980 – Purku herätti vastarintaa

Rantatorilla seisoi funkkistyylinen huoltamo, järjestyksessään kaupungin toinen huoltoasema – Nyt tontilla on pysäköintipaikkoja

​​Kansallis-Osake-Pankin rakennus seisoi Kokkolinnaa vastapäätä Isollakadulla

Pienet puutalot koristivat Isokadun laitaa – Kadun laidalla oli useita kauppapuoteja, joihin kaupunkilaisten asiointi keskittyi

Kaupungin ensimmäinen palolaitoksen paikalla on nyt parkkipaikkoja

Meijerisilta vei Hakalahteen – Tarve sillalle ilmeni kun Hakalahdesta alkoi tulla kaupungin kehityksen kannalta entistä merkittävämpi

Pususilta ylitti Paskalammelta virtaavan puron – Sillasta tuli nuorten suosima, romanttisen maineen saanut kohtaamispaikka

Suntin oli kaupungin henkireikä, ensin kaupalle ja merenkululle, sitten huvilaliikenteelle ja kalastukselle

Moni kokkolalainen haikailee takaisin Länsipuiston paviljonkia eli Puistoravintolaa – Puistoa komistanut rakennus purettiin 1950-luvulla

Pieni saari nimeltään Elba – Saari sai nimensä Sevónin perheen huvilan mukaan

Tässä juttusarjassa tutkimme kuinka kaupunkikuva on muuttunut vuosien saatossa.

#