tiistai 31.1.2023 | 13:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Sohvi Kangasluoman kolumni: Telakkaystävyyksiä

Ke 13.7.2022 klo 14:00

Asuessamme ja matkatessamme veneellä ympäri maailmaa, tapaamme paljon uusia, jännittäviä tyyppejä. On hauska viettää aikaa ihmisten kanssa, jotka jakavat samat veneessä asumiseen liittyvät stressin- ja ilonaiheet kanssamme.

Täällä Kalifornian Napassa telakalla on aivan omanlaisensa meno. Telakka on melko kaukana kaikesta, sillä se sijaitsee kirjaimellisesti keskellä viinipeltoja, pienen jokiuoman pohjukassa.

Telakka on tunnettu (täällä päin) edullisista hinnoistaan ja rennosta meiningistään, joten monet kaltaisemme ison veneprojektin puurtajat suuntaavat tänne. Venenaapurimme on hollantilainen Rene, joka on työstänyt trimaraaniaan jo puolisen vuotta. Hän aikoo purjehtia veneensä Karibian saarille, ja vuokrata venettään siellä turisteille.

Amerikkalainen pariskunta Sierra ja Billy kunnostivat vuoden aikana sadalla dollarilla ostamansa vanhan troolarin, jonka he aikovat pian myydä isolla voitolla. Eräs mies taas osti pikkuisen veneen ilman minkäänlaista purjehduskokemusta, kunnosti venettä telakalla joitain kuukausia, ja lähti sitten seilaamaan sillä Vietnamiin. Huhujen mukaan virkavalta on hänen perässään, joten lähdettävä oli.

Useimmat veneiden remppaajat viettävät telakalla joitain kuukausia. Päivittäisen työnteon ohella tärkeäksi rutiiniksi aurinkoisella telakalla onkin muodostunut jonkun veneen varjoon kokoontuminen, ja sen hetkisten ongelmien läpikäyminen. Jokaisen veneenomistajan mielestä ainoa oikea ratkaisu niin pohjamaaleihin, peräsimen asentamiseen tai akkujen laatuun, on tietenkin se oma ratkaisu.

Aina, kun joku saa projektinsa päätökseen ja vene on valmis jatkamaan matkaa, on telakalla tapana pitää pienet läksiäiset. Silloin muut kutsutaan viimeiseksi illaksi veneeseen ihastelemaan veneen muodonmuutosta, ruuan ja juoman kera. Merkillistä kyllä, yleensä seuraavana aamuna veneessä ilmenee jokin vika, joka viivästyttää lähtöä.

Matkan aikana olen tutustunut kymmeniin uusiin ihmisiin satamissa ja telakoilla. Nämä ihmiset voivat olla hyvin merkityksellisiä ja tärkeitä siinä kohdassa elämää, ja joidenkin kanssa pidän edelleen yhteyttä. Se ei kuitenkaan ole sama asia, kuin ystävät, jotka olet tuntenut vuosikymmenien ajan. Taas muutama viikko sitten, kun pidimme Zoom-tapaamisen jo yli kymmenen vuotta eri kaupungeissa asuvan Kokkolan nuoruuden ystäväporukkani kanssa, mietin kuinka onnellinen ja etuoikeutettu olen ystävistäni. Vaikka fyysinen etäisyys on välillä pitkä, ei ystävyys katoa.

Ystävyyksiä on erilaisia, ja kaikille on aikansa ja paikkansa. Ystävyyttä ei voi ikinä olla liikaa!

Kirjoittaja on kotoisin Kokkolasta, työskentelee väitöskirjatutkijana Helsingin yliopistossa ja asuu veneessä.

”Matkan aikana olen tutustunut kymmeniin uusiin ihmisiin satamissa ja telakoilla.

#