perjantai 3.2.2023 | 05:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Johanna Juntusen kolumni: Kukko kiekuu Kauailla!

Ke 20.7.2022 klo 14:00

Vierailin vastikään Kauain paratiisisaarella Havaijilla. Saariryhmän läntisin ja vanhin asutuin saari on myös vehrein. Polynesialaiset saapuivat Tyynessä valtameressä lilluvalle Havaijille jo tuhat vuotta sitten. He toivat mukanaan sikoja, koiria, rottia, siipikarjaa ja vieraita kasvilajeja. Siitä alkoi taistelu alkuperäisten ja vieraslajien kesken.

Kun minulta kysyttiin, mikä yllätti eniten Kauailla, vastasin välittömästi. En ollut odottanut, että ympäri saarta temmeltää vapaana kanoja ja ympäri vuorokauden kiekuvia kukkoja. Ne kuopivat ja metelöivät tien varsilla, asutusalueilla, puistoissa, rannalla ja golfkentillä. Seurasin vierestä, kun kana ja sika ottivat yhteen viheriöllä golfaajista piittaamatta.

Siipikarja valloitti Kauain hurrikaani Inikin myötä, joka iski saarelle 1992. Hurjat tuulet raivosivat pahimmillaan 230 km/h aiheuttaen suurta tuhoa. Kuusi ihmistä kuoli. Kauai oli ilman sähköä lähes kaksi kuukautta. Kanat ja siat pakenivat hajonneista aitauksistaan. Iniki laittoi sileäksi talojen lisäksi puustoa, joten saaren kotoperäiset linnut joutuivat muuttamaan korkeammalle. Kauain alkuperäisasukkaat lensivät saarelle jo miljoonia vuosia sitten.

Osa lajeista on jo kuollut sukupuuttoon, ja kuudesta vain Kauailla elävästä lintulajista kolme on uhanalaista. Suurimmassa vaarassa ovat akikikit eli kauainkiipijät, joita Lisa ”Cali” Crampton arvioi olevan luonnossa enää noin 50 yksilöä. Crampton johtaa Kauain metsälintujen suojeluohjelmaa (Kauai Forest Bird Recovery Program), jossa työskentelin kaksi viikkoa.

Päivät kuluivat patikointipolun varrella olevien hyttysansojen tarkastamisessa. Kiipijöiden suurin uhka ovat lintumalariaa levittävät verenimijät. Ilmastonmuutoksen takia inisijät ovat levinneet lintujen asuinalueille Alakain tasangolle. Se on saaren korkeimmista ja yksi maailman sateisimmista paikoista. Hyttysansojen tarkoituksena on selvittää, kuinka monesta yksilöstä löytyy malariaa, johon linnuilla ei ole immuniteettia.

Seuraava askel on siirtää laboratoriossa kasvatettuihin hyttysiin eri variantti Wolbachia-nimistä bakteeria, jota esiintyy luonnostaan vain yöllä liikkuvissa itikoissa. Eri muunnos toimii ehkäisykeinona. Koiraan hedelmöittämät munat eivät kuoriudu ja kanta kutistuu. Matkassa on vielä monta mutkaa, ennen kuin Wolbachia-hyttysiä päästään levittämään Alakain alueelle. Sitä ennen aloitetaan akikikin kannan vahvistaminen valvotuissa oloissa.

Patikoin reissun viimeisenä päivänä upealla rantareitillä, jonka jälkeen rentouduin kuuntelemalla aaltojen loisketta. Rikkumaton rauha ja hiljaisuus loppuivat lyhyeen, kun häirikkökukko ilmoitti yllättäen olemassaolostaan vain parin metrin päässä. Siitä alkoi taistelu kahden vieraslajin kesken.

Kauai ei sittenkään ole paratiisi maan päällä – paitsi kukoille.

Kirjoittaja on Kokkolasta lähtöisin oleva Ylen Kalifornian-toimittaja.

”Seurasin vierestä, kun kana ja sika ottivat yhteen viheriöllä golfaajista piittaamatta.

#