perjantai 3.2.2023 | 06:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Ei lannisteta lasten peli-iloa

Maria Store
Ke 20.7.2022 klo 11:00

Kyltissä lukee: ”Muistutus! Tämä on lasten turnaus. Tämä on leikkiä. Ohjaajat ovat vapaaehtoisia. Tuomarit ovat vain ihmisiä.”

Aikuisille suunnattuja kylttejä sijoitettiin muutama vuosi sitten Ahvenanmaalla järjestettävässä Ålandia Cup -jalkapalloturnauksessa kentän laidoille muistuttamaan, mistä turnauksessa on oikeasti kyse.

Kyltti muistui mieleen kaupunkimme oman suurturnauksen, Kokkola Cupin alla. Turnaus kokoaa kaupunkiin 385 joukkuetta viidestä eri maasta.

Joka vuosi on niitä, joilta unohtuu, että kyseessä on lasten ja nuorten turnaus, eivät MM-kisat. Kentän laidalla on aikuisia, jotka huutavat, ei kannustaen, vaan kritisoiden ja jopa haukkuen. Kohteena voivat olla omat pelaajat, vastustajat, valmentajat tai tuomarit.

On tietenkin hienoa, että lapsen harrastamiseen suhtaudutaan intohimolla, mutta rajansa kaikella. Kritiikillä ja haukkumisella saa todennäköisesti aikaan enemmän haittaa kun hyötyä. Tarkkasilmäiset ja -korvaiset lapset kuulevat ikävät kommentit ja näkevät turhautuneet puuskahdukset ja käsien levittelyt kentältä kesken pelin tiimellyksenkin. Huudot voivat hävettää tai vielä pahempaa, latistaa lapsen mieltä.

Lasten turnauksen pitää olla turvallinen paikka, jossa lapsi voi harrastaa liikuntaa hyvillä mielin, ei peläten ja surku puserossa. Räyhäävät aikuiset eivät saa viedä lasten peli-iloa.

Yhtä lailla turnauksen pitää olla turvallinen paikka tuomareille, valmentajille ja kaikille turnauksen parissa työskenteleville. Palautetta voi antaa aikuisten kesken asiallisesti. Annetaan lasten nauttia harrastamisesta ja yhdessä olosta.

maria.store@hillagroup.fi

”Räyhäävät aikuiset eivät saa viedä lasten peli-iloa.

#