perjantai 3.2.2023 | 06:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Turvallinen koulutie lapsille

Maria Store
Ke 10.8.2022 klo 11:00

Turvataan lasten koulutie yhteispelillä, lukee kuljetusyritysten etujärjestö SKAL ry:n tiedotteen otsikossa. Monissa perheissä jännitetään, kun lapset aloittavat koulutiensä. Huoli voi olla siitä, miten pieni koululainen selviää liikenteessä, jossa edelleenkin on välinpitämättömiä kuskeja. On niitä, jotka tuijottavat puhelimen näyttöä, kun pitäisi seurata liikennettä. On kaahaajia, jotka eivät tajua, millaisia vaaratilanteita aiheuttavat.

Myös lapset ja nuoret kaipaavat liikennekasvatusta. Turvallinen koulutie ja liikennesäännöt kannattaa käydä läpi yhdessä aikuisen kanssa. Suojatielle ei voi noin vain sujahtaa pyörällä autojen eteen. Sitäkin näkee valitettavan usein. Sydän sykkyrällä saa autoilija sitten iskeä jarrut pohjaan.

”Liikenne ei ole sooloilun paikka, olemme siellä aina yhdessä toisten kanssa. Turvalliseen koulutiehen tarvitaankin kaikkien liikenteessä toimivien sekä kotien ja koulujen hyvää yhteispeliä”, sanoo SKALin puheenjohtaja Jani Ylälehto järjestön tiedotteessa.

Turvataan lasten koulutie liikenteessä, mutta myös itse koulumaailmassa.

Puututaan kiusaamiseen, oli oma lapsi sitten kiusattu tai kiusaaja. Muistetaan myös, että kaikki kiusaaminen ei tapahdu koulun käytävillä, vaan enenevissä määrin myös verkossa. Erään tutkimuksen mukaan useampi kuin joka neljäs yli kymmenenvuotias suomalainen on kokenut nettivihaa- tai kiusaamista. Valtaosa nettikiusaamisen kohteeksi joutuneista tuntee kiusaajansa entuudestaan.

Lauantaina Kokkolan Palloveikot järjestää Keskuskentällä #HyväVeikkoEiKiusaa -kampanjan tiimoilta ilmaistapahtuman. Kampanjan teemana on levittää kiusaamisen vastaista sanomaa. Parhaiten se leviää esimerkkiä näyttämällä ja siinä meillä aikuisillakin on tekemistä. Jos lapsi kuulee aikuisen puhuvan ilkeästi muista, miten lapsi voisi ymmärtää sen olevan väärin?

Näytetään hyvää esimerkkiä lapsille. Ja mikä tärkeintä, ollaan turvallisia ja luotettavia aikuisia lasten arjessa.

Luodaan lapsille ja nuorille turvallinen ympäristö, jossa huolistaan voi kertoa ja niihin saa apua. Ei jätetä ketään yksin.

maria.store@hillagroup.fi

”Turvataan lasten koulutie liikenteessä, mutta myös itse koulumaailmassa.

#