perjantai 3.2.2023 | 04:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Hallinnolliset tehtävät tökkivät

Outi Airola
Ke 17.8.2022 klo 11:00

Se ei ehkä ole ihmisen työtä istua koko ajan kokouksissa tai tuijottaa ruutua. Yllättävän moni täkäläinenkin johtava viranhaltija tekee tiukkoja ratkaisuja: jättäytyy pois korkean pomon paikalta ja palaa konkreettisempiin, omiin töihin. Viimeksi näin päätti johtava ylilääkäri Pirjo Dabnell. Pelastusjohtajakin irtisanoutui, mutta syyt saattavat olla siinä, että kotipaikka on toisaalla.

Suomalaisten tittelinkipeys on menneen maailman asiaa. Ei meille ole enää tärkeää se, mikä etuliite nimemme edessä kököttää. Ehkä se johtuu siitä, ettei ole enää puhelinluetteloita? Tai siitä että hautakiviin enää harvoin kaiverretaan ammattia saati titteliä – kuolinilmoituksia ne vielä jossain määrin koristavat.

Kun tulee ikää ja on riittävästi istunut saunanlauteilla erilaisten ihmisten kanssa, huomaa ettei titteleillä ole merkitystä. Samaa selluliittia olemme kaikki. Murheet ja ilot ovat suurin piirtein samoja. Iloisimpia ovat ihmiset, jotka saavat tehdä rakastamaansa työtä. Se voi olla mitä tahansa, joskus johtamistakin. Yleensä kaikki pomot kuitenkin inhoavat jatkuvia ja pitkiä kokouksia, joissa asiat toistavat itseään eivätkä tunnu etenevän. Korona-aikana kokoukset on pidetty ruudun ääressä, mikä on omalla laillaan vielä rasittavampaa.

Kaikkeen esimiestyöhön liittyy nykyisin hirveästi raportointia ja kirjaamista, roppakaupalla vastuuta ja kymmeniä erilaisia tietojärjestelmiä – kaikkea muuta kuin yksinkertaista ihmisten kohtaamista. Mitä suuremmiksi hallintohimmelit käyvät, sitä enemmän on kokoustettavaa. Saattaa olla, että jatkossa johtaville paikoille, joissa tuuli käy tunnetusti rajuna, ei ole hirveää tunkua.

outi.airola@hillagroup.fi

”Kun tulee ikää ja on riittävästi istunut saunanlauteilla erilaisten ihmisten kanssa, huomaa ettei titteleillä ole merkitystä. Samaa selluliittia olemme kaikki.

#