perjantai 3.2.2023 | 06:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Johanna Juntusen kolumni: Odotettavissa megatulvia

Ke 17.8.2022 klo 13:00

Kaliforniassa asuvilla on aina takaraivossaan pienoinen pelko tai ainakin tiedostus siitä, että ”se suuri” on joskus tulossa. Silloin tällöin koemme pieniä maanjäristyksiä, jotka tuntuvat siltä kuin laiva olisi äkillisesti keinahtanut myrskyssä tai joku ravistelisi taloa jättikourin. Niihin tottuu. Mutta ”se suuri” on järeämpi maanjäristys, joka aiheuttaa paljon tuhoa laajalla alueella, kuten San Franciscossa 1906.

Juuri ilmestyneen tutkimuksen mukaan se ei olekaan pahin luonnonmullistus, joka on tulossa koettelemaan osavaltiota. Maanjäristyksiä huomattavasti tuhoisampia ovat mega- tai jättitulvat, joiden todennäköisyys on tuplaantunut seuraavien 40 vuoden aikana ilmastonmuutoksen takia.

Ne ovat samankaltaisia kuin Kuoleman laaksossa, Kentuckyssa ja St. Louisissa tänä kesänä koetut nopeat hyökytulvat, mutta jättitulvat tulevat ulottumaan koko Kalifornian alueelle. Megatulvilla on katastrofaalisia seurauksia yhteiskunnalle. Ne voivat kestää viikkoja yhteen menoon.

Tutkijoiden mukaan suurimmassa vaarassa on alavalla maalla sijaitseva Keskilaakso, jossa tuotetaan neljännes koko Yhdysvaltojen ruokavaroista. Megatulva muuttaa alueen viljelysmaat ja kaupungit valtavaksi järveksi. Tuhojen taloudellisten seurausten lasketaan nousevan triljoonaan dollariin, joka on viisi kertaa enemmän kuin tähän asti suurimman luonnonkatastrofin, hurrikaani Katrinan aiheuttamat tuhot 2005.

Ilmaston jokaista yhden asteen lämpenemistä kohti ilmakehään tiivistyy seitsemän prosenttia enemmän vesihöyryä. Se lisää hurrikaanien tuhovoimaa ja rankkasateiden määrää laajalla alueella, kun ilmakehään muodostuu ohuita ja pitkiä vesihöyryn täyttämiä uomia jokien tapaan. Ne voivat liikkua tuhansia kilometrejä, ja otollisissa olosuhteissa koko ilmamassa tiivistyy vedeksi, jota tulee kuin pohjattomasta saavista kaataen.

Lämpenevä Tyyni valtameri osavaltion kupeessa tarjoaa loputtoman määrän vesihöyryä ilmakehään.

Historiallisesti talvisin tapahtuva sääilmiö on tuonut vesihöyryn maahan lumena, mutta ilmaston lämpenemisen myötä se tiivistyy yhä useammin vedeksi. Lumen hitaan sulamisen sijaan sateita tulee niin paljon, että ne aiheuttavat jättitulvia.

Mustan huumorin harrastajana olen vitsaillut, että pian kotini on rannalla merenpinnan kohoamisen myötä, mutta se voikin järjestyä nopeammin megatulvan takia. Sen rinnalla kalpenevat Pohjanmaan kevättulvatkin, vaikka ne vahinkoa ja menetyksiä aiheuttavatkin. Suurta osaa Eurooppaa koetteleva kuivuus on sekin suuremman luokan ääri-ilmiö.

Nauttikaamme siis Suomen megalämpimästä kesäsäästä, kun vielä voimme. Kuka tietää, vaikka edessä saattaisi odottaa kaikkien aikojen megatalvi.

Kirjoittaja on Kokkolasta lähtöisin oleva Ylen Kalifornian-toimittaja.

”Megatulvilla on katastrofaalisia seurauksia yhteiskunnalle. Ne voivat kestää viikkoja yhteen menoon.

#