sunnuntai 4.12.2022 | 11:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Erotuomarikerho huolissaan aikuisten käytöksestä kentän laidalla: "Nyt on itsetutkiskelun paikka, kuinka siellä kentän laidalla ollaan"

ROY FRILUND
Ke 31.8.2022 klo 13:30

Anne Brandt, Kokkolan Erotuomarikerhon sihteeri, on huolissaan aikuisten käytöksestä kenttien laidalla.

– Nyt on itsetutkiskelun paikka, kuinka siellä kentän laidalla ollaan,Brandt toteaa.

Kesän aikana on saatu useita esimerkkejä, lähinnä valmentajien mutta myös vanhempien huonosta käytöksestä erotuomareita kohtaan.

– Ei missään nimessä ole oikein, jos esimerkiksi 9-vuotiaiden poikien valmentaja kurkku suorana huutaa pelinohjaajalle. Nimenomaan nuorelle pelinohjaajalle. Ja kaiken lisäksi kyseessä ikäluokka, jossa ei edes taulukoita lasketa.

– On valmentajia, jotka ovat käyttäytyneet huonosti. Toki tämä ei kaikkia koske, Brandt painottaa.

Viime syksynä Erotuomarikerho sai ilolla todeta, että peräti kahdeksan uutta tuomaria osallistui peruskurssille. Heistä seitsemän aloitti keväällä.

– Hienoa kun saatiin uusia tuomareita. Mutta pelko on suuri, että osa lopettaa. On ihan selvää, että esimerkiksi 15-vuotias tuomari ei pysty ottamaan vastaan valmentajien tai vanhempien läksytyksiä. Sen pitäisi jokaisen tajuta, Brandt sanoo.

– Minä ja moni muu kokenut tuomari pystytään ottamaan kritiikkiä. Annan sen mennä yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos.

Brandt näkee tulevaisuudessa uhkakuvia.

– Voi jopa käydä niin, että vanhemmat eivät edes tohdi lapsilleen suositella tätä harrastusta. Se ei ole hyvä asia. Nyt seurojen pitää ottaa vastuuta, jotta meillä jatkossakin on erotuomareita. Jos ei ole tuomareita, mitä sitten tapahtuu. Seurojen, valmentajien ja katsojien pitää tämä tajuta.

– Kyllä vastuun pitää lähteä seurojen sisältä. Jos seurassa on yksi mätä omena, se leimaa koko seuran, Brandt sanoo.

– Tämä on myös harrastus, jossa pitää olla myös hauskaa. Ei missään nimessä ole oikein, jos nuori aloitteleva tuomari menee pelin jälkeen kotiin itkemään.

Anne Brandt kertoo, että ainakin Vaasanseudulta löytyy seura, jolla jokaiseen otteluun on ylimääräinen pelinohjaaja. Ohjaaja, joka seuraa peliä ja tapahtumia kentän laidalla ja on valmiina puuttumaan epäasiallisuuksiin.

– Miksi tämä ei toimisi täälläkin? Järjestävä seura valitsee otteluun vastuuhenkilön, joka vastaa siitä, että homma pysyy asiallisena. Ei ollenkaan huono idea.

Erotuomarikerho tarvitsee lisää uusia nuoria erotuomareita. Nyt erotuomareiden keski-ikä on suhteellisen korkea. Moni tuomari on iältään 70+.

Seuraava peruskurssi järjestetään viimeistään helmi-maaliskuussa, mahdollisesti jo syksyllä.

– Lisää erotuomareita tarvitaan, nuoria ja innokkaita, Brandt toteaa.

”On ihan selvää, että esimerkiksi 15-vuotias tuomari ei pysty ottamaan vastaan valmentajien tai vanhempien läksytyksiä.

#