sunnuntai 4.12.2022 | 10:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Huh, mikä sähkön hinta! – Seinäjoki myy sähköä seinäjokisille 6,8 euron kilowatti-hintaan

Outi Airola
Ke 31.8.2022 klo 08:00 | päivitetty ke 10:33

Mitä jos oman kaupungin sähköyhtiö möisi edullisempaa sähköä oman kaupungin asukkaille ja velottaisi korkeampaa markkinahintaa muilta? Näin on päätetty jo monissa sähköyhtiöissä, esimerkiksi Kokkolassa ja Seinäjoella. Seinäjoen hinta taitaa olla shokkihinta muihin verrattuna.

– Tällä hetkellä emme myy Seinäjoen ulkopuolelle lainkaan. Seinäjokisille hinta on 6,8 senttiä kilowattitunti, mutta lokakuun alussa se nousee, kertoo Seinäjoen Energian sähköenergiayksikön johtaja Kari Roos.

Lokakuun alussakaan hinta ei nouse taivaisiin. Se sijoittuu 10,20 sentin kohdille, mikä on monin paikoin Suomea unennäköä.

– Kyllä kadehdituttaa! Asun Jalasjärvellä ja tein juuri sähkösopimuksen hintaan 12,98 senttiä, manaa torimyyjä Markku Honkaranta.

– Meillä taitaa olla Suomen halvin sähkö tällä hetkellä, myhäilee seinäjokinen Kosti Lanamäki.

Kokkolan Energian hallitus kokoontui viime viikolla ja päätti, että kokkolalaisille sähkönhinnasta tulee edullisempi kuin muille. Tarkkaa hintaa ei ole vielä kerrottu, mutta sen voisi arvata sijoittuvan reilusti alle aiemmin kaavaillun 46,8 sentin.

– Tarvitsemme tietysti omistajaohjausta hinnan määrittelyyn, ettemme riko osakeyhtiölakia, sanoo Kokkolan Energian johtaja Mikko Rintamäki.

Se tarkoittaa sitä, että Kokkolan kaupungin sataprosenttisesti omistaman yhtiön pitää voida luopua voittotavoitteestaan tai ainakin pienentää sitä reilusti. Jos omistaja tukee tätä, hintaa voidaan laskea. Lähipäivinä tullee tieto uudesta hinnasta, mutta periaatelinja pysyy.

– Kyllä. Myyjä voi kohdistaa hinnoittelun eri alueille eri hintaisena, tietää Rintamäki.

Etenkin ne sähköyhtiöt, jotka ovat hyvin omavaraisia, voivat myydä sähköä alueensa asukkaille edullisesti. Kokkola ei ole niin omavarainen kuin Seinäjoki, jonka takana on iso paletti eri energiamuotoja ydinvoimasta tuulivoimaan.

– Meillä on runsaasti omaa sähköntuotantoa, joten tämä on mahdollista, kertoo Kari Roos.

Kuntien omat sähköyhtiöt ovat siis palaamassa juurilleen omien asukkaidensa palvelijoina? Näin voisi päätellä ilmiöstä, joka on Energiavirastollekin uusi.

– Tämä on ihan uusi ja tuore ilmiö. Tietyllä tavalla voisi ajatella, että se on paluuta myös vanhaan aikaan eli aikaan ennen kilpailua, sanoo Energiaviraston ylijohtaja Simo Nurmi.

Sinänsä asiassa ei ole mitään väärää.

– Sähkömarkkinalainsäädäntö ei tällaista estä, toteaa Nurmi.

Seinäjoella omavaraisuus ja omien palveleminen on jo vanha asia.

– Meillä on ollut koko ajan se perusajatus, että myydään sähkö tähän Seinäjoelle ja lähialueelle, sanoo Roos.

”Tämä on ihan uusi ja tuore ilmiö.

#