perjantai 3.2.2023 | 06:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Oma sähköyhtiö teki oikean liikun

Outi Airola
Ke 7.9.2022 klo 11:00

Moni on syyttänyt Kokkolan Energiaa sekoilusta. Ensin asiakkaille lähtee tieto liki 50 sentin tuntihinnasta, sitten päätetään laskea hintaa reilusti, mutta asiakkaat saavat taas kirjeitse väärän hinnan. Elämme digiajassa, jossa postin kulku kestää viikon-kaksi. Päätökset muuttuvat sinä aikana ja tärkeät tiedot välittyvät ihmisille miten sattuu.

Ehkäpä tämän viikon tekstaripalstan viesti ”Kiitos Kokkolan Energia!” kuvaa kaupunkilaisten tunteita lyhyesti ja ytimekkäästi. Moni sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuva lienee vuodattanut ilon kyyneleitä uuden hintakaton vuoksi. Tänään on Kokkola-päivä ja se myös tuntuu siltä. Vain kokkolalaiset pääsevät tämän edullisemman hinnan piiriin. Muut ostakoot sähkönsä mistä lystäävät!

Taidamme palata vanhaan aikaan. Tuolloin kuntien sähköyhtiöiden tärkein tehtävä oli palvella oman alueen asukkaita. Sitten tuli vapaa kilpailu ja sähköyhtiöt rynnivät markkinoille kilpailemaan asiakkaista. Ne olivat voittajia, jotka saivat kerättyä mahdollisimman paljon porukkaa oman laskutuksensa piiriin. Henkseleitään paukuttelivat kaiken maailman sähköyhtiöt, joiden nimet olivat kummallisia.

Nyt ollaan juurilla ja se tuntuu tässä maailman ajassa hyvältä. Joku puhuu vähättelevään sävyyn protektionismista, mutta onko kunnallisella sähköyhtiöllä tärkeämpää tehtävää kuin omien puolustaminen?

Monin paikoin Suomea kansa maksaa nyt maltaita sähköstä, me saamme ostaa sitä näissä oloissa kohtuulliseen hintaan. Se tarkoittaa sitä, että kaupungille ei heru rahaa sen omalta sähköyhtiöltä, päinvastoin. Tappiota tulee. Mistä se sitten on pois, jää nähtäväksi.

Sanahelinältä jo vuosikymmeniä kuulostanut ”omistajaohjaus” on nyt konkretiaa. Se on kiitoksen arvoinen asia.

”Joku puhuu vähättelevään sävyyn protektionismista, mutta onko kunnallisella sähköyhtiöllä tärkeämpää tehtävää kuin omien puolustaminen?

#