tiistai 4.10.2022 | 20:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Muistatko Yö-Kessan, Kokkipojan ja Killinginkujan? Kokkolalaiset muistelevat legendaarisia kohtauspaikkoja Kokkola-päivän kunniaksi

Outi Airola
Ke 7.9.2022 klo 15:00

On meitä, jotka puhuvat yhä Hankkijanmäestä ja Killingistä. Sitten on niitä, jotka muistavat Kokkipojan, Yö-Kessan ja Anttilankulman. Jokaisen elämään tietyt paikat ovat jättäneet jälkensä. Eivät ehkä paikat, vaan siellä kokoontuneet ihmiset. Kyselimme Kokkola-päivän kunniaksi muisteluita keskustan paikoista, joita ei ehkä enää ole – ja vastauksia Facebookiin tuli runsaasti. Tässä satoa:

– Kokkipojalla hengattiin ja sitä ennen Kesportin parkkiksella – hyvä hengailuparkkis meni pilalle kun siihen rakennettiin Halpa-halli, muistelee Tiina Isotalus.

Katja Palola komppaa.

– Kokkipojalla pyörittiin ja Anttilan aulassa istuttiin.

Mutta – täydennystä tulee Minna Lahdelta.

– Kesportin parkkiksesta puhuttiin aikasemmin nimellä Kokkomarketin parkkis.

Ja mikä oli entisaikojen ykköspaikka?

– Vaakunan terassi oli kesän ykköskohtaamispaikka. Ja Rundi. Ja City-Cafe, luettelee Risto Koljonen.

Aika moni muistaa Killingin, mutta mikä oli sen edustalla olevan kujan nimi?

– Killinginkuja oli ainakin minulle tutumpi Eliksenkujana, kertoo Terho Taarna.

Olavi Hakalalle se oli Åströminkuja, mikä lienee kujan virallinen nimi. Se kunnioittaa Elis Åströmin muistoa.

Ja se rundi! Sitähän ei enää ole. Irina Wikström muistaa rundin tarkasti.

– Rundi pyöri Torikatu-Rantakatu-Tehtaankatu (Sokoksenmäki) - Isokatu-akselilla. Oli Slottenkulma, Jenkkitori, Naakkapuisto ja Killinginkuja.

Kyllä! Kyytiin pääsi aina, aina oli jollakin bensaa ja takapenkillä tilaa. Musiikki soi ja autot olivat tupaten täynnä porukkaa – joskus osa takakontissa. Pimeitä juomia sai ostaa rapistuneesta puutalosta. Mutta siitä on kauan.

Sitten siirrytään mäki-ongelmaan. Hankkijanmäki nykyisen Tervakartanon kohdalla lienee selvä 1970-luvun nuorille, mutta oliko Tehtaankadun kauppakeskuksen kohdalla Sokoksen mäki, KPO:n mäki vai Osuuspankin mäki?

– Ei Sokoksen mäki, vaan Koopeeoon mäki, linjaa Juha Erkkilä.

– Sokoksenmäki on mulle ollu aina KPO:n mäki, jatkaa Kirsi-Maria Kallio.

– Oli se myös Sittarinmäki, koska kauppa oli City-Sokos, huomauttaa Taavi Typpö.

Suvi Pajunpää tietää, miten lujassa nimet istuvat.

– Meillä haetaan lapset kirjastosta aina Anttilan kulmalta ja Naakkapuiston läpi kävellään kesäisin. Viime kesänä ehdotin puolisolle, että mennäänkö Hakalahen Shellille. Lähti ajelemaan sinne päin ja alkoi vasta vähän ajan päästä naurattaa. Sisäisenä vitsinä ehdotellaankin usein myös käyntiä Ouluntien grillillä tai kymppikiskalla.

Naakkapuisto on säilyttänyt nimensä, mutta harva muistaa sen reunakiveyksen lempinimeä: lihatiski. Nimi juontanee rundiaikoihin, kun siinä kököteltiin kyytiä odottelemassa. Myös Länsipuiston opinahjo, nykyinen suomalainen lukio, on säilyttänyt pitkään lempinimensä Länkkäri.

Siirrytäänpä Jarski Paanasen mukana vielä varhempiin nimimuistoihin.

– Askon kulma, Kukon pyrstö, Tervapata ja Ainin grilli. Askon kulma oli Pitkänsillankadun ja Rantakadun kulma, Kukon Pyrstö oli baari (oliko alkujaan Siesta baari?) samassa kulmassa sijaitsevassa Prestin talossa Naakkapuiston puolella, Tervapata (grilli, baari) sijaitsi suurin piirtein nykyistä Boardvillagea vastaapäätä Rantakadulla, Ainin Grilli sijaitsi myös Rantakadulla.

Ainin grilli oli legenda. Sieltä Blues-Kartsi aikanaan tilasi Nakit ja Bluesin ja viihdytti silloista nuorisoa kaiket yöt. Sittemmin nuoriso löysi uudet yölliset kokoontumispaikat, kuten Janne Erkkilä muistaa.

– Yö-Kessa elikäs Kesoil.

”Ei Sokoksen mäki, vaan Koopeeoon mäki.

”Askon kulma, Kukon pyrstö, Tervapata ja Ainin grilli.

”Vaakunan terassi oli kesän ykkös-kohtaamispaikka.

#