sunnuntai 4.12.2022 | 10:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Asumismenot kallistuivat – Kokkolassa edelleen maan viidenneksi halvimmat asumiskulut

Outi Airola
Ke 14.9.2022 klo 11:30

”Taloyhtiöiden asumismenot kallistuneet rajusti Kokkolassa ja Pietarsaaressa”. Näin raportoi Kiinteistöliitto, joka tutki syyskuussa kunnallisia maksuja kooltaan ja kulutukseltaan samanlaisissa taloyhtiöissä 59 eri kaupungissa. Ja tässä on tuloksia, joista tärkein lienee sähkölaskun raju nousu.

– Taloyhtiöiden kunnalliset asumismenot ovat nousseet Kokkolassa 16 prosenttia viime vuodesta, raportoi Kiinteistöliitto.

Suurin osa asumisen kallistumisesta selittyy korkeammalla sähkön hinnalla.

– Sähkön hinta on yli tuplaantunut yhdessä vuodessa. Erityisen paljon tämä kirpaisee sähkölämmitystaloissa, tietää Kiinteistöliitto.

Kokkolan ja Pietarsaaren alueella jätehuolto on kallistunut vuodessa enemmän kuin missään muualla. Jätehuolto maksaa nyt 26 prosenttia enemmän kuin viime syksynä ja on vertailun mukaan 20 prosenttia koko maan keskiarvoa kalliimpaa. Ja mitä sanotaan kaukolämmöstä?

– Kokkolassa myös kaukolämpö on kallistunut 14 prosenttia. Lämmitys on monien taloyhtiöiden suurin menoerä, joten kaukolämmön hinnannousulla on aina huomattava merkitys sen piirissä oleville taloyhtiöille, tietää Kiinteistöliitto.

Sitten suhteellisuudentajua: Kokkolan kaukolämpö on vielä korotuksen jälkeenkin maan kahdeksanneksi edullisinta. Se on 13% halvempaa kuin maassa keskimäärin.

Jos vertaillaan kiinteistöveroa, Kokkola pärjää hyvin. Vielä parempiin lukemiin päästään, kun katsotaan veden hintaa: Vesi on Kokkolassa maan seitsemänneksi edullisinta ja 19% keskimääräistä halvempaa.

Kokkola ja Pietarsaari näyttävät olevan samoissa lukemissa ja taulukoissa, mitä eri asumisen kustannuksiin tulee. Kaupungit ovat jaetulla viidennellä sijalla, kun etsitään maan halvimpia asumiskustannuksia. Molemmissa kaupungeissa asumisen kulut ovat 2,82 euroa/neliö kuukaudessa. Helsingissä luku on 3,63 euroa/neliöltä. Halvimmalla voisi asua Kempeleellä, siellä kuukaudessa asumiskulut olisivat vain 2,55 euroa neliöltä.

Pohjanmaan Kiinteistöyhdistys peräänkuuluttaa kunnilta nyt hinnoittelumalttia.

– Tällaisina aikoina kuntien tulisi pidättäytyä kaikista sellaisista hinnankorotuksista, jotka eivät ole aivan välttämättömiä. Oman alueen asukkaista tulisi pitää erityistä huolta inhimillisten murhenäytelmien minimoimiseksi, kirjoittaa Pohjanmaan Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Saarikoski.

”Kokkolassa myös kaukolämpö on kallistunut 14 prosenttia.

#