tiistai 4.10.2022 | 18:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Janne Tarvainen yöpyy ainakin pari kertaa kuukaudessa ulkona – Aktiiviretkeilijä tekee reissuistaan YouTube-videoita: "Videoiden teko on lisännyt itseni haastamisen tarvetta"

Maria Store
Ke 21.9.2022 klo 12:00

– Joka kuukausi on pakko päästä luontoon yöksi, toteaa kokkolalainen aktiiviretkeilijä Janne Tarvainen.

Tarvainen on aina viihtynyt luonnossa, kalastanut, harrastanut partiota ja viettänyt aikaa isovanhempien ja vanhempien saarimökeillä. Aikuisiällä innostus on vain kasvanut.

– Homma lähti itseni haastamisesta. Halusin olla eräjorma ja päätin, että on pakko nukkua syksyllä yö ulkona ja sitten talvella. Kesällä tein ensimmäisen kerran viikon yksinvaelluksen Lapin tuntureilla. Minulla oli päähänpinttymä, ettei ole mies eikä mikään, jos ei tuntureilla pärjää viikkoa, Tarvainen toteaa naurahtaen.

Hän toteaa, että kaipuu luontoon kasvaa koko ajan. Hän nauttii siitä, että pääsee luontoon yksin omien ajatustensa kanssa ja kutsuu sitä parhaaksi terapiaksi.

Luontoon leiriytyessä elämä pyörii perusasioiden äärellä: pitää olla suojaa ja ruokaa.

– Leirielämään keskittyessä sielu lepää. Ehkä siinä tyydytetään jotain ihmisen alkukantaisia tarpeita, hän pohtii.

Tarvainen yöpyy ulkona luonnossa ainakin pari kertaa kuukaudessa, kesäisin vielä useammin. Talviyöpymiset hän aloitti viime talvena.

– Ulkona yöpyminen on monen mielestä eksoottista. Moni haaveilee luonnossa yöpymisestä, mutta jostain syystä ei uskalla haavetta toteuttaa.

Tarvainen kehottaa ensimmäistä kertaa luonnossa yöpyvää suuntamaan lähiluontokohteeseen, paikkaan johon auton saa viereen.

– Jos pelottaa miten yöllä tarkenee tai että jotain sattuu, tuo auto lähellä turvaa.

Hän suosittelee yöpymispaikaksi hyvin huollettuja taukopaikkoja, joista löytyy huussi. Erityisen toimivat järjestelyt hänen mukaansa on kansallispuistoissa.

– Jos kiinnostaa pidemmät reitit, kannattaa suunnata kansallispuistoon. Siellä reitit on merkitty muutaman metrin välein ja eksymisvaaraa ei ole.

Tarvainen yöpyy toisinaan ulkona myös 4- ja 6-vuotiaiden tyttäriensä kanssa.

– Aloitimme telttailut kotipihalta. Nyt olemme yöpyneet esimerkiksi Laajalahdessa ja Ohtakarilla. Ohtakarilla olimme alkukuusta ja vaikka oli kylmä meni kaikki hyvin. Muksut tykkäävät, heitä saisi enemmänkin viedä telttailemaan.

Innostusta luontoretkeilyyn on kasvattanut luontokuvaaminen ja sittemmin myös YouTube-videoiden teko. Tarvainen julkaisee luontokuviaan Instagram-tilillään (@tannejarvainen) ja seuraajia on lähes 9 000.

– Kamera kulkee retkillä aina mukana. Linnut ja auringonlaskut ovat lempparini. Uusin intohimoni on videoiden teko reissuilta. Niissä pääsee näyttämään luontoa laajemmin kuin still-kuvissa.

Uusin video kertoo reissusta Salamajärven kansallispuistoon. Video on tuloillaan myös Pyhä-Häkin kansallispuistosta, johon suuntautuneelta reissulta Tarvainen palasi viime viikolla.

– Videoiden teko on lisännyt itseni haastamisen tarvetta. Haluan tehdä monipuolisempia retkiä ja mielenkiintoisempia videoita.

Seuraavat haasteet ovat jo mielessä: taivasalla nukkuminen talvikelillä ja pitkä vaellus Lapissa kävellen tai kanootilla.

– Ultimaattinen haave on toteuttaa kuukauden pituinen vaellus.

”Homma lähti itseni haastamisesta.

#