tiistai 31.1.2023 | 13:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tuula Oksa on ollut kuningatar Elisabetin ihailija vuodesta 1947 lähtien – Leikekirjaa hän on täyttänyt 75 vuoden ajan

Outi Airola
Ke 28.9.2022 klo 13:00

Kokkolan keskustassa oven avaa virkeä Tuula Oksa, 87 vuotta. Hän näkee huonosti, mutta pöydälle on nostettu leikekirjat vuosikymmenten takaa. Ne ovat täynnä kuningatar Elisabetin kuvia – tai oikeastaan tuolloisen kruununprinsessan kuvia.

– Meille kotiin tuli Suomen kuvalehti, Helsingin Sanomat, Elokuva-Aitta ja muita lehtiä, joissa oli Elisabetin kuvia. Leikkasin ne huolella talteen ja liimasin neljään eri leikekirjaan, kertoo Oksa.

Hän oli 12-vuotias vuonna 1947 ihastuessaan prinsessa Elisabetiin. Se oli sama vuosi, jolloin Elisabet piti kuuluisan puheensa Etelä-Afrikassa, jossa hän oli virallisella vierailulla vanhempiensa kuningas Yrjö VI:n ja äitinsä, kuningatar Elisabetin kanssa. ”Minä vannon teidän kaikkien edessä, että koko ikäni, olkoon se pitkä tai lyhyt, on omistettu teidän palvelemisellenne...” Puhe liittyi prinsessan täysi-ikäistymiseen.

– En osaa sanoa, miksi aloin kerätä juuri Elisabetin kuvia ja seurata hänen elämäänsä. Jollakin tavalla hän vain oli kiinnostava, miettii Oksa.

Seuraavalla Afrikan reissullaan prinsessa Elisabet oli myöhemmin puolisonsa prinssi Philipin kanssa. Tuolloin tuli tieto kuningas Yrjö VI:n yllättävästä kuolemasta. Se merkitsi sitä, että 25-vuotiaasta prinsessasta tuli kuningatar Elisabet II.

Elisabet oli sensaatio jo prinsessa-aikanaan.
Ulla Vakkuri

Tuula Oksan leikekirjoissa on 180 kuvaa Elisabetista. Leikekirjat tulivat mieleen kuningattaren kuoleman myötä ja Tuulan tytär kaivoi ne esille.

– Pitihän niitä selata taas. Ja tietenkin seurata Elisabetin hautajaisia. Kaikki tuli katsottua.

Tuula Oksa on elänyt lähes yhtä pitkän elämän kuin kuningatar Elisabet. Ja vaikka loistoa on ollut vähemmän, on sitä ollut riittävästi.

– Minulla oli maailman paras mies, jonka kanssa ehdin olla naimisissa viisikymmentäviisi vuotta.

Tuula kertoo miehestään, joka ratsasti Hakalaxin tallin hevosilla ja Tuula hiihteli talvella suksilla perässä. Pariskunta sai kolme lasta ja eli onnellista elämää. Tuula teki töitä Rikkihapon konttorilla.

– Kyllä, minulla on ollut hyvä elämä. Nyt kun jäin yksin, on vaikeampaa, huokaa Oksa.

Nuori Tuula Oksa keräsi myös filmitähtien kuvia ja pyysi heiltä nimikirjoituksiakin. Niitä tuli aina Amerikasta asti. Lähestyikö hän koskaan suurinta idoliaan, kuningatar Elisabetia?

– Ei, hän oli niin korkealla, että en rohjennut! nauraa Oksa.

Kuningatar Elisabetiä on tituleerattu maailman merkittävämmäksi kuninkaalliseksi. Hän edusti pysyvyyttä ja uhrautuvaisuutta, joka on nykyisin harvinaista. Ehkä nämä seikat viehättivät myös Tuula Oksaa?

– En osaa sanoa. Jostakin syystä vain rakastuin juuri häneen jo pikkutyttönä, miettii Oksa.

”Jostakin syystä vain rakastuin juuri häneen jo pikkutyttönä.

#