perjantai 3.2.2023 | 06:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Eurooppa kiehuu – me myös

Outi Airola
Ke 28.9.2022 klo 11:00

Nyt ei ole liioiteltua sanoa, että Eurooppa kiehuu. Joku on rikkonut Nordstream-kaasuputken ja meri kuohuu. Se on häkellyttävä ja huolestuttava näky. Sabotaasin tekijä onnistui varastamaan koko maailman huomion. Mitä sillä välin tapahtuu muualla?

Ei siitä ole kauaa, kun naureskelimme Trumpin halulle rakentaa rajamuuri Meksikon ja Yhdysvaltain välille. Nyt kiiruhdamme oman muurin rakentamista itärajalle. Kuvissa raja näyttää aivan suojattomalta. Emme ole arvanneet, että rajan pitäisi olla toisenlainen.

Kuohuu meilläkin. Kävin eilen seuraamassa Oulussa hoitajien lakkoa. Hämmästys oli melkoinen, kun väkeä oli töissä lähes normaali määrä. Oulussa työnantaja maksaa lakon aikana töihin tuleville ylimääräisen 120 euron päiväkorvauksen. Raha kelpaa, lakko murenee, järjestökentällä kuohuu – kukaan ei kiellä, etteikö järjestäytyneitä hoitajia olisi töissä myös.

Mutta – Kokkolan asioihin! Tänne on nousemassa valtava merituulipuisto. Tuulivoiman vastustajat eivät ymmärrä, miksi teollisuusalueesta käytetään nimeä puisto – se harhauttaa. On totta, että jos Kokkolan edustan merituulivoimala tuottaa sähköä enemmän kuin Olkiluoto kakkonen, eihän se mikään puisto ole. Se on merkittävä teollisuuslaitos.

Merituulipuistolle voi antaa aplodit vapautuneemmin kuin metsiin, lähelle asutusta sijoittuville myllyille. Merellä myös tuulee varmasti enemmän. Mutta millainen maailma on 2030-luvulla, kun myllyt pyörisivät kaupungin edustalla? Tulevaisuudenkuva on juuri nyt niin sumea, että täytyy nostaa hattua firmoille, jotka tekevät niin kauaskantoisia suunnitelmia.

outi.airola@hillagroup.fi

”Merituulipuistolle voi antaa aplodit vapautuneemmin kuin metsiin, lähelle asutusta sijoittuville myllyille.

#