perjantai 3.2.2023 | 05:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tuleeko Kokkolaan sisäskeittihalli? Kustannusarvioita ja tilakartoituksia on tehty, mutta asia on nyt poliittisten päättäjien käsissä

Sini Sulkakoski
Ke 28.9.2022 klo 12:00

Valtuusto saanee vielä tänä vuonna päätettäväkseen skeittihallihankkeen, kun kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyi lisämäärärahahakemuksen osana talousarvioesitystä. Hallia suunnitellaan nuorisopalvelujen alaisuuteen.

­– Sisäskeittipaikka nousee puheissa säännöllisesti esille. Viime aikoina skeittipaikkoja on hienosti kunnostettu, joka on lisännyt skeittiharrastajien määrää. On siis ilmeistä, että tarvetta sisäskeittihallille on, kertoo Kokkolan kaupungin nuorisotoimenjohtaja Pia Fraktman.

Sisäskeittipaikoissa voi lisäksi harrastaa temppupotkulautailua sekä BMX-pyöräilyä.

– Kartoitimme, kuinka eri kaupungeissa vastaavanlainen toiminta on järjestetty. Monessa kunnassa ja kaupungissa se on nuorisopalveluiden alaista toimintaa. Toteutuessaan sisäskeittirata tarjoaisi meille mahdollisuuksia nuorisotyössä kohdata uudenlaista kohderyhmää.

Skeittihallin toteuttamiselle on omat vaateensa, esimerkiksi tilan koon ja varustuksen osalta. Kustannusarviot liittyen skeittihallin perustamiseen ja pyörittämiseen ovat olemassa.

– Nykyisen määrärahan puitteissa nuorisopalvelulla ei ole mahdollista tätä toteuttaa. Haluamme skeittihallitoiminnan muun toimintamme rinnalle eikä niin, että muita toimintoja jouduttaisiin tämän myötä lakkauttamaan.

Ajatuksena olisi, että sisäskeittirataa pyörittäisi kaksi henkilöä.

– Esitys on 1,5 henkilötyövuodesta, joka jaettaisiin kahden työntekijän kesken. Toiveenamme olisi, että rullalautailuyhdistykset aktivoituisivat, joiden kanssa voisi tehdä yhteistyötä.

Fraktman kertoo liikunta- ja nuorisopalveluiden tehneen paljon töitä lisämäärärahan valmistelun eteen.

– Kokkolan kaupungilla ei ole tähän toimintaan soveltuvaa tilaa, mutta mahdollisia tiloja ulkopuolelta on jo kartoitettu. Mukanamme eri tiloja katsomassa ja arvioimassa on ollut myös alan harrastajia.

Fraktman toteaa tilanteen sisäskeittipaikan suhteen olevan nyt poliittisten päättäjien käsissä.

– Tiedän, että kaupunki on haastavassa taloustilanteessa, ja päättäjillä on edessä monia vaikeita päätöksiä. Tästä huolimatta esitämme lisämäärärahaa, yrittänyttä ei laiteta.

Ilari Isokääntä, 19, on harrastanut skeittaamista kymmenisen vuotta. Roskarukalle vastavalmistunut skeittiramppi saakin häneltä paljon kiitosta.

– Uudessa rampissa on monia erilaisia elementtejä, jotka tuovat sopivaa haastavuutta temppuihin. Tässä olevat isot kaaret ovat todella hyvät. Ramppi on ollut valmiina vasta vähän aikaa, joten kaikenlaista opeteltavaa vielä skeittauksen suhteen on.

Isokääntä on yksi heistä, jotka talven tullen joutuvat lähtemään skeittaamaan muiden kaupunkien sisäskeittiradoille.

– On aikaa vievää ja kallista ajaa useita kymmeniä tai satoja kilometrejä muualle harrastuksen perässä. Talvisin tulee käytyä Raahen ja Pietarsaaren sisäradoilla.

Isokäännän mukaan harrastajien toiveet sisätilojen suhteen tuskin olisivat mahdottomat.

– Se ainakin riittäisi itselleni, kunhan sisälämpötila on plussan puolella ja siellä on jotain skeitattavaa. Pieni pääsymaksukaan ei haittaa, maksaisin sen mielelläni.

Windmill Skatepark Solutions on toiminut rakennusurakoitsijana usealle Kokkolan skeittipaikalle. Viimeisimpänä rakentui Roskarukalla sijaitseva skeittiparkki.

– Kokkolan erikoispiirre skeittikulttuurisesti on se, että Kokkolassa on useampi pieni harrastuspaikka, kun taas monessa kaupungissa toiminta on sijoittunut vain yhteen paikkaan. Kun on useampi paikka, näkyy se harrastajien monipuolisessa osaamisessa, kertoo Windmill Skatepark Solutionsin Tuomo Ritakallio.

Ritakallio toteaa, että lähestulkoon jokaisessa yli 50 000 asukkaan kaupungissa Suomessa on jonkinlainen sisäskeittihalli.

– Osaa pyörittävät kaupungin nuorisotoimet, osaa yhdistykset ja osa on yksityisten toimijoiden alla. Tällaiset tilat tukevat muutakin harrastustoimintaa kuin pelkästään skeittaamista. Sisätiloilla on myös sosiaalinen merkitys alan harrastajille ja urheilunäkökulmasta on hyvin merkityksellistä, että lajitaitoja voi ylläpitää vuoden ympäri.

”Toiveenamme olisi, että rullalautailuyhdistykset aktivoituisivat, joiden kanssa paikka toimisi yhteistyönä.

”Se ainakin riittäisi itselleni, kunhan sisälämpötila on plussan puolella ja siellä on jotain skeitattavaa.

Urheilu- ja tapahtumapuisto kartoittaa tulevia lajeja

Kokkolan Urheilupuisto Oy:n toimitusjohtaja Timo Sivula kertoo tulevaan urheilu- ja tapahtumapuistoon tulleen yksittäisiä toiveita sisäskeittipaikan suhteen.

– Ymmärrän tämän tarpeen lajin harrastajien puolesta. Vuoden ajan olemme haastatelleet seuroja ja muita sidosryhmiä, ja erilaisia toiveita urheilu- ja tapahtumapuiston suhteen on tullut noin 600. Kun rahoituspäätös saadaan, sen jälkeen siirrytään suunnitteluvaiheeseen, jolloin tehdään suuntaviivat toteutuvien lajien ja muiden toiveiden suhteen.

Kokkolan Urheilupuisto -hankkeeseen liittyen on avoinna kysely, missä kysytään kaupunkilaisten toiveita tulevaan urheilu- ja tapahtumapuistoon.

Kyselyyn pääset vastaamaan osoitteessa: https://forms.office.com/r/c632ddfH2b

#