perjantai 3.2.2023 | 05:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Lauri Tuomi-Nikulan kolumni: ”Pelko on aseeni”

Ke 28.9.2022 klo 14:00

Sodasta on puhuttava. Sodasta on kirjoitettava kaikki auki. Joku on eri mieltä. Olkoon jokaisella tämänsä. Silmät, suun ja korvat sulkemalla luopuu kyvystään harkintaan, toimintaan ja empatiaan. Silloin ei näe eteensä, ei kuule taaksensa, ja tuntee vain oman sydämensä pelosta tihenevät lyönnit.

”Fear is the Key”, tiesivät Stalin ja Hitler. Sen tietää Vladimir Putin. Pelko on avain miljoonien venäläisten mieliin. Yhdessä valheen kanssa pelko muodostaa Putinin vaikuttavimman sisäpoliittisen aseen, joka on antanut hänelle mandaatin sotia Ukrainassa. Nyt, kun liikekannallepanon kautta sota oikeasti koskettaa kaikkia venäläisiä, Putinin valheen ja pelon yhdistelmä joutuu lopulliseen testiin. Sen tuloksesta riippuu myös se, miten sota tulee päättymään. Voiko pelolla johtamalla lopulta voittaa? Ei voi.

Pelon eri vivahteita on luvuton määrä, mutta kaikkia niitä yhdistää vähintäänkin epävarmuuden tunne tulevasta. Miten kaikki lopulta päättyy? Pelko on läsnä myös Ukrainassa. Onko pelko siellä jotenkin toisenlaista? Ainakin siltä osin, että sodasta voi puhua, kirjoittaa ja lukea vapaasti.

Terve pelon tunne on osa ihmisen sisäsyntyistä selviytymisjärjestelmää. Pelon juurisyy on tietämättömyys, siitä pääsee tietämällä. Kun pelko perustuu manipuloituun kuvitelmaan ja valheeseen ja lähdekriittinen tieto on kiellettyä, pelko ahdistaa ja invalidisoi. Sellaisen pelon kanssa ei sotia voiteta.

Putinin hallinnon ja Ukrainan sodan järjettömyyttä ja hulluutta on vaikea käsittää. Kamalaa on sekin, että mikään siinä ei ole uutta. Kaikki on vanhan kertausta. Pelon hallinnan näkökulmasta kirjastot ovat pullollaan lähdekriittistä sotahistoriaa. Ei se kaikille niin maistu, mutta lukeminen kannattaa aina. Luin äskettäin Teemu Keskisarjan uuden kirjan Hattujen sota (1741-1743). Siinä tolkuttoman haaskauksen ja verenvuodatuksen päätteeksi Venäjä miehitti Suomen. Kirja sopii hyvin näiden ankeiden aikojemme tunnelman ymmärtämiseen.

Kirjoittaja on kokkolalainen kirjailija

”Silmät, suun ja korvat sulkemalla luopuu kyvystään harkintaan, toimintaan ja empatiaan.

#