perjantai 3.2.2023 | 06:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Soitto jatkuu edelleen – 50 vuotta kitaransoittoa opettanut Hannu Annala ei jää lepäämään laakereilleen

Sini Sulkakoski
Ke 28.9.2022 klo 16:00 | päivitetty ma 08:39

Keski-Pohjanmaan Konservatoriolta vastikään eläköitynyt kitaransoiton lehtori Hannu Annalan ura on pitkä ja monimuotoinen. Freelancerina työtään jatkava Annala suunnittelee tulevaisuuttaan ja töitään täysillä.

– Järjestän juhlakonsertin, johon toivotan tervetulleeksi entisiä oppilaitani vanhempineen, sekä muusikkoystäviäni. Konsertissa haluan tuoda esille kitaramusiikin monipuolisuutta, sekä 1960-lukua eli aikaa, jolloin kaikki alkoi.

Kiinnostus musiikkiin alkoi lapsena muusikkoisän myötä.

– Beatlesin tulemisen aikaan innostuin kitaransoitosta. Vuonna 1968 perustetun Woltters-bändimme kanssa kiersin ympäri Suomea kitaraa soittaen. Esitimme monenlaista musiikkia, aina sen ajan rokista tanssimusiikkiin.

Annala toteaa tuon ajanjakson olleen eräänlaista musiikintekemisen korkeakoulua, jolloin asiat joutui oppimaan kantapään kautta.

– Sittemmin tie vei musiikkiopiston kautta Sibelius-Akatemiaan, jolloin kävin samaan aikaan opettamassa kitaransoittoa täällä kotikaupungissani.

Vuodet 1972–1983 Annala toimi kitaransoiton tuntiopettajana Keski-Pohjanmaan musiikkiopistossa, ja vuodesta 1983 kitaransoiton lehtorina Keski-Pohjanmaan Konservatoriolla.

– Opetuksen ohella olen tehnyt myös nauhoituksia Yleisradiolle ja levytyksiä muun muassa Alba Recordsille. Vetämäni kitaransoiton kesäkurssit Keski-Pohjanmaan kesäyliopistossa ovat olleet suosittuja jo vuodesta 1979 lähtien.

Hannu Annala

Syntynyt: 1953 Kokkolassa

Toiminut kitaransoiton lehtorina Keski-Pohjanmaan konservatoriossa ja kitaransoiton tuntiopettajana ammattikorkeakoulu Centriassa.

Toiminut vierailevana opettajana yliopistoissa, musiikkiopistoissa, sekä varhais-, esi- ja alkuopetuksen opettajien täydennyskouluttajana eri puolilla Suomea.

Luennoinut musiikista Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Virossa.

Oppikirjailija, jonka tuotantoa on julkaistu Suomessa ja Yhdysvalloissa.

Annalalla on ollut halu luoda erilaisia musiikin opetusmenetelmiä, joiden avulla musiikkia voidaan opettaa tehokkaammin erilaisille kohderyhmille. Annalan tekemistä Eläinkuvanuoteista työstetään tällä hetkellä käännöskirjaa Japaniin.

– Tavalliset nuotit ovat abstrakteja. Eläinkuvanuotit konkretisoivat nuotit niin, että pienetkin lapset ne ymmärtävät. Niitä on käytetty päiväkodeista palvelutaloihin.

Annala on halunnut tehdä myös konkreettisia työkaluja opettajille musiikin opettamiseen.

­– Vaikka kitara on pääsoittimeni, useat tekemäni oppimateriaalit sopivat useille muillekin soittimille.

50 vuotta opetustyötä tehnyt Annala toteaa tämän päivän ja 70-luvun kitaraoppilaan välillä olevan muutamia eroja.

– Ehkä suurin ero on, että tämän päivän harrastuskirjo on uskomattoman paljon suurempi. Useat eri harrasteet ja tekemiset vaikuttavat siten, että samanlaisia oppimistuloksia ei ehkä saavuteta niin nopeasti kuin vuosikymmenet sitten. Vuosien aikana on myös syntynyt uusia musiikillisia tyylilajeja, jonka myötä soittaminen ja ilmaisu on monipuolistunut.

Vaikka moni mahdollisuus olisi voinut viedä maailmalle, Annala on aina halunnut asua Kokkolassa.

– Siihen on vaikuttanut syntymäkaupungin lisäksi ystäväpiiri ja se, että Kokkolan musiikkielämä on varsin aktiivista. Olen aina kokenut sydämen asiaksi asua täällä.

Juhlakonsertti järjestetään 9.10. Snellman-salissa.

//3.10. klo 8.39 Lisätty juhlakonsertin ajankohta.

”Beatlesin tulemisen aikaan innostuin kitaransoitosta.

#