perjantai 3.2.2023 | 06:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sari Yli-Hukan luontokolumni: Pohjanlahden aalloilla

Sari Yli-Hukka
Ke 28.9.2022 klo 12:30

Useampi Ohtakariin matkaava on saattanut hieraista silmiään pengertiellä ajaessaan, kun syksyisellä merellä on näkynyt mustiin neopreeneihin pukeutuneita lainelautailijoita.

Kesäkautena alueemme kauneimmat helmet, Vattaja ja Ohtakari, ovat suuren kansan suosimia rantakohteita. Syksyn saapuessa rannat ovat hiljentyneet kesävieraista, mutta tilalle ovat saapuneet lainelautailijat, jotka uhmaavat Pohjanlahden hallitsematonta syksyistä merta ja sen maininkeja.

Lainelautailu saattaa olla mielikuvissamme tropiikkisten kaukomaiden ja lämpimien vesien laji. Suomessa lajia harrastetaan ympäri vuoden ja sen voi kuvailla olevan noiden mielikuvien hyytävän kylmä ja pohjoinen pikkuveli.

Kovinkaan moni ranta Suomessa ei nostata riittävän korkeita aaltoja, mutta niistä muutamat oivalliset spotit löytyvät juuri meidän alueeltamme. Yksi niistä spottialueista on tuo Lohtajan rannikon viimeinen saari ennen ulkomerta, jonka rantojen edustalle tuulten käydessä lounaasta tai pohjoisesta aallot murtuvat erinomaisesti.

Lainelautailu eli surffaus Suomessa tarkoittaa onnistuakseen runsastuulisia ja yleensä hyisiä olosuhteita. Parhaimmat kelit ajoittuvat yleensä syksylle ja niin pitkään talveen, kun meri vain on avoinna. Myrskyjen määrä lisääntyy syksystä alkaen, niiden ollessa runsaimmillaan joulukuussa. Paksu, mutta nopeat liikkeet salliva neopreenimärkäpuku ja päätä suojaava napakka huppu, yhdessä jalkineiden ja hanskojen kanssa ovat oleelliset varusteet kylmässä selviytymiseen ja lajista nauttimiseen Suomen olosuhteissa. Elämyksenä ja kokemuksena lainelautailu on vertaansa vailla oleva extremelaji, johon Suomen olosuhteet tuovat oman lisänsä ja viehätyksensä.

Lainelautailuun liittyy oleellisesti säännöt ja etiketit, joiden avulla voidaan estää kaaos ja vaaratilanteet aalloilla. Oivallisia surffauspaikkoja on meidän alueellamme vain muutamia ja oikeiden tuulten osuessa kohdalle, saattaa samoille spoteille kerääntyä surffaajia ympäri Suomea. Tärkeintä on tuntea merialue ja muut pinnan alla olevat vaaratekijät ja ottaa muut aalloilla olijat huomioon.

Aloittelevalle surffaajalle alueemme on kuitenkin haasteellinen, sillä ohjattua toimintaa ei järjestetä. Suomen surffilajien pariin kannattaa tutustua surfcenter.fi (Kalajoki) tai Suomen lainalautailuliiton kautta.

Ellei itse uskalla aaltoihin, voi lajia seurailla myrskysäällä mukavasti autosta katsellen!

Kirjoittaja on kokkolalainen ulkoilmasielu, jonka elämäntapana on ympärivuotinen seikkailu.

”Parhaimmat kelit ajoittuvat yleensä syksylle...

#