perjantai 3.2.2023 | 05:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

SM-kulta innostaa Juuso Erkkilää treenaamaan – Yleisurheilun kuninkuuslaji kiehtoo lohtajalaista kymmenen lajin osaajaa

Seppo Järvelä
Ke 28.9.2022 klo 11:00

Kymmenottelun 22-vuotiaiden Suomen mestaruuden voittaneen Lohtajan Veikkojen Juuso Erkkilän osallistuminen Lahden SM-otteluun oli ennen kilpailua epävarmaa.

– Päätin kuitenkin lähteä kilpailemaan, että saan ottelun tehtyä. Kunto ei elokuun sairastelujen jälkeen ollut terävimmillään, Erkkilä sanoo.

Mies ehti kyllä tervehtyä, mutta valmistautuminen kilpailuun jäi puutteelliseksi.

– Kilpailu oli tosi raskas ja paikat menivät jumiin. En ollut vetänyt pitkään aikaan pidempiä vetoja, joten 400 ja 1500 metrin juoksut olivat kaikkien vaikeimmat.

Juuso Erkkilän uran ensimmäinen SM-kulta irtosi 4889 pisteellä. Miehen ennätys on 5034 pistettä, jonka hän otteli heinäkuussa Alajärvellä. Kauden kotimaisessa tilastossa lohtajalainen on 13. sijalla.

– Tälle kaudelle ei ollut suuria odotuksia tulosten suhteen. Armeijassa en päässyt treenaamaan, joten Alajärvelläkin ottelin puolikuntoisena, Erkkilä sanoo.

Ottelukilpailun läpivieminen poikkeaa yksittäisistä lajeista. Valmistautuminen pitää tehdä huolella.

– Ensimmäisen lajin alkuverryttelyllä voi jatkaa seuraavissa lajeissa, jos tauko lajien välillä on alle tunnin. Pidempi tauko vaatii aina uuden lämmittelyn, Erkkilä kertoo.

Kilpailun aikana on syötävä ja juotava tasaisesti koko ajan.

– Energiaa pitää saada. Silloin ei pääse kunto notkahtamaan missään vaiheessa. Juon kilpailun aikana vettä ja urheilujuomaa, Erkkilä kertoo.

Lohtajalaisen vahvin laji on ottelun kahdeksantena lajina oleva seiväshyppy. Lahden SM-kilpailussa Erkkilä ylitti neljä metriä. Miehen ennätys on 420.

– Ottelussa pitää pyrkiä tekemään tulos viidellä kuudella hypyllä. Henkilökohtaisessa kilpailussa voin hypätä useammankin kerran.

Erkkilä muistuttaa, että ottelukilpailussa pitää saada edellinen laji pois mielestä, oli se mennyt hyvin tai huonosti. On tärkeää keskittyä seuraavaan lajiin.

Juuso Erkkilä opiskelee Jyväskylän yliopistossa koulutusteknologiaa. Hän aloitti opiskelut kuukausi sitten.

– Täällä ovat harjoittelumahdollisuudet viimeisen päälle, Erkkilä kehuu.

Lohtajan Veikkoja edustavan urheilijan harjoitusohjelmat laatii äiti Heli Vierimaa-Erkkilä. Jyväskylässä hän saa apua myös muilta.

– Harjoittelen täällä Suomen Urheiluliiton otteluvalmentaja Jesse Jokisen ryhmässä. Kotona Lohtajalla käydessäni lajitekniikkaani valvoo Tero Ojala.

Lahdessa voitettu mestaruus innostaa lohtajalaista entistä kovempaan harjoitteluun ja tavoitteisiin.

– Ensi kesänä tavoite on päästä mukaan Kalevan kisoihin. Se vaatii uutta ennätystä, johon tähtään heti alkukesän kilpailuissa.

”Ensi kesänä tavoite on päästä mukaan Kalevan kisoihin.

#