tiistai 31.1.2023 | 11:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaupungin vanhin päiväkoti juhlii syntymäpäiviään: "Kyllähän se vetää nöyräksi, kun ajattelee millainen historia työpaikallamme on ollut"

Maria Store
To 29.9.2022 klo 08:00

Kokkolan vanhin päiväkoti Svenska Daghemmet viettää ensi viikon keskiviikkona 115-vuotisjuhlia.

Juhlia vietetään Ingridin päivänä 5. lokakuuta, päiväkodin perustajan Ingrid Löfhjelmin (1883-1926) kunniaksi.

– Ingridin päivää on juhlittu päiväkodissa vuosikausia. Päiväkodin syntymäpäiviä juhlitaan nimenomaan silloin, ei sinä päivänä kun päiväkoti on perustettu, kertoo päiväkodinjohtaja Lisa Ström.

Tänä vuonna juhlat ovat isommat ja kaikille avoimet. Luvassa on juhlapuheita, kahvi- ja kakkutarjoilua sekä avoimet ovet, jolloin voi tutustua rakennukseen, jossa päiväkoti on toiminut viimeiset 89 vuotta.

– Kyllähän se vetää nöyräksi, kun ajattelee millainen historia työpaikallamme on ollut ja, että saa olla osa sitä, toteaa Ström.

Juhlan yhteydessä käynnistetään myös QR-koodien muodossa toteutettu aarteenmetsästys. Koodeja metsästämällä ympäri kaupunginosaa saa tietoa päiväkodin historiasta. Kartta löytyy päiväkodin sosiaalisen median kanavista ja vanhankaupungin ilmoitustaululta Pakkahuoneenkadulla myös juhlien jälkeen.

Lisäksi Robban Hagnäs ja Anders Sjöberg esittävät Ingridin laulun, jonka syvästi uskovainen Ingrid Löfhjelm itse aikoinaan kirjoitti.

– Sitä laulettiin päiväkodissa joka päivä. Nyt laulu on meiltä hieman unohtunut, mutta yritämme herättää sen uudelleen eloon, kertovat Ström ja päiväkodin varajohtaja sekä lastentarhayhdistyksen sihteeri Sofia Wik-Aappola.

Hagnäs ja Sjöberg saivat sata vuotta vanhan laulun nuotit ja sanoitukset, ja tekivät siitä oman versionsa.

Päiväkodissa halutaan herätellä eloon myös muita päiväkodin vanhoja perinteitä, kuten hevoskärryajelut laskiaistiistaina ja kynttilöiden valaminen ennen joulua. Yksi perinteistä on vappukukkien (majblomma) myynti, joka aloitettiin jo keväällä.

Päiväkodin perustaja Ingrid Löfhjelm.
Maria Store

Suomalainen lastentarhatoiminta pohjautuu saksalaisen pedagogi Friedrich Fröbelin ”kehittämiin ajatuksiin puutarhan kaltaisesta lastentarhasta, jossa lapset pääsevät kukoistamaan”, kerrotaan Lastentarhamuseon verkkosivuilla.

Ensimmäiset Fröbelin idean mukaiset lastentarhat perustettiin 1830-luvulla Saksaan ja muutamiin muihin Euroopan maihin. Suomeen idea rantautui 1850-luvulla.

Kokkolassa ideaan tarttui Ingrid Löfhjelm 1900-luvun alussa. Hän ei ollut koulutettu lastentarhanopettaja, vaan oli käynyt kauppakoulua ja työskennellyt aiemmin pankissa.

– Ingrid oli huolissaan kaduilla hevoskärryjen lomassa leikkivistä lapsista. Hän piti sitä vaarallisena, kertoo Wik-Aappola.

Löfhjelmin mielestä lasten piti saada kokoontua yhteisiin leikki- ja satuhetkiin. Paras ratkaisu olisi lastentarha, jossa ohjaaja voisi leikkiä lasten kanssa ja opetella heitä työskentelemään ryhmässä ja ennen kaikkea opettaa heille kristinuskoa sekä hyviä tapoja.

Löfhjelm ryhtyi puuhaamaan lastentarhaa kaupunkiin vuonna 1905 ja sellainen perustettiinkin pari vuotta myöhemmin Gamlakarleby Svenska Barnträdgårdsföreningenin toimesta. Ensimmäiset vuosikymmenet lastentarha toimi Pakkahuoneenkadulla. Nykyinen koti löytyi vuonna 1933 Läntiseltä Kirkkokadulta. Rakennuksessa oltiin ensin vuokralla, kunnes lastentarhayhdistys osti talon omakseen.

Näissä tiloissa päiväkoti toimii edelleen. Tiloja on sittemmin laajennettu, mutta alkuperäinen osa on edelleen käytössä.

– Tilat eivät ole kaikista nykyaikaisemmat, mutta kodikkaat nämä ovat. Moni entinen päiväkotilapsi muistaa varmasti ”peuhahuoneen” (bullerrum), joka rakennettiin laajennuksen yhteydessä, kertoo Ström.

Huoneeseen pääsee oven lisäksi liukumäen kautta. Sinne lapset pääsevät edelleen vuorotellen leikkimään.

– Kaksi kerrallaan, sillä tila on pieni. Meillä ei ole isoa jumppasalia, mutta meillä on peuhahuone!

Ström ja Wik-Aappola ovat tutkineet päiväkodin alkuperäisiä lukujärjestyksiä ja toteavat, että paljon on muuttunut, mutta yhtäläisyyksiä tämän päivän toimintaankin on.

– Leikki oli jo silloin isossa roolissa. Helmitöitä tehtiin ja palloleikkejä leikittiin, niin kuin nytkin. Rukous ja perinteisemmät käsityöt kuten virkkaus, olivat ennen isossa roolissa, he summaavat.

Yhdistyksen ylläpitämä päiväkoti siirtyi kaupungille vuonna 1946. Lastentarhayhdistys on edelleen voimissaan ja tukee päiväkodin toimintaa.

Lähteet: Svenska Barnträdgården 1907-1982 (toim. Ingmar Nykvist), Folkbarträdgården i Gamlakarleby 1907-2007 Svenska Daghemmet (Sandbacka, Sandbacka & Palenius 2007).

”Kyllähän se vetää nöyräksi, kun ajattelee millainen historia työpaikallamme on ollut.

#