perjantai 3.2.2023 | 05:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tassua toisen eteen! – Kipparihallissa kävellään taas arkiaamuisin: "Hallissa on hyvä alusta, on valoisaa eikä ole liukasta"

Maria Store
To 29.9.2022 klo 09:00

Kipparihallissa kävellään taas maanantai-, keskiviikko- ja perjantaiaamuisin 3. lokakuuta lähtien.

Kaupungin järjestämät ”puistokävelyt” houkuttelevat halliin parhaimmillaan 90 kävelijää, normaalisti noin 40-60 kävelijää.

– Puistokävelyt ovat turvallisia. Hallissa on hyvä alusta, on valoisaa eikä ole liukasta. Lisäksi on seuraa muista kävelijöistä, kertoo kaupungin liikunnanohjaaja Anne Raatikainen.

Hän sanoo, että ulkona raikkaassa syysilmassa kannattaa kävellä niin kauan kun pystyy, mutta pimeän ja liukkaiden tullen, kannattaa siirtyä halliin.

– Silloin kävelijöiden määrä yleensä kasvaa.

Yhdellä hallikierroksella on mittaa 328 eli 10 kierroksen jälkeen mittarissa on jo hieman yli kolmen kilometrin lenkki.

Raatikainen sanoo, että kävely on helppo tapa lisätä liikettä arkeen. Se ei vaadi erityisiä varusteita ja se on sekä ajasta että paikasta riippumatonta.

Kävelyn hyödyt

Jo puolen tunnin päivittäinen kävely voi parantaa kestävyyskuntoa 10–15 % muutamassa kuukaudessa.

Kävely kuormittaa ja vahvistaa erityisesti alaraajojen lihaksia eli reisiä, pakaroita ja pohkeita.

Kävely tekee hyvää nivelille ja voi auttaa tuki- ja liikuntaelinvaivoissa.

Kävely laskee verenpainetta, parantaa veren rasva-arvoja ja tehostaa rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa.

Kävely parantaa ruuansulatusta ja tasaa verensokeria.

Kävely parantaa kognitiivisia toimintoja ja parantaa unen laatua ja helpottaa nukahtamista.

Lähde: UKK-instituutti

– Jos ei ole ennen liikkunut, voi aloittaa pienillä matkoilla. Tehdä pieni lenkki vaikka roskia viedessä. Matkaa voi pikkuhiljaa pidentää. Arkiliikunta on parasta peruskunnon kohottamiselle, hän sanoo.

Koskaan ei myöskään ole liian myöhäistä aloittaa liikunta. Mitä huonompi kunto on, sitä nopeammin kunto kohenee säännöllisen kävelyn vaikutuksesta.

Puistokävelyn aktiiveihin kuuluva Timo Fält tietää, että puistokävelyt ovat yhtä lailla liikunnallinen kuin sosiaalinenkin tapahtuma.

– Jos on yksinäinen, saa täällä tavata muita ja jutella.

Wanhat Wiheltäjät pyörittävät tapahtuman yhteydessä kahvilaa.

– Läheisestä palvelutalosta tänne kävelevät ne, jotka jaksavat. He juovat kupin kahvia, parantavat maailmaa ja kävelevät takaisin, kertoo Raatikainen.

Ikäinstituutin mukaan yli 75-vuotiaiden kävelyvaikeudet ovat lisääntyneet koronarajoitusten aikana. Vapaaehtoisia ja läheisiä on kannustettu Vie vanhus ulos -kampanjan myötä ulkoilemaan tukea tarvitsevien iäkkäiden kanssa.

Kokkolassa kampanjan päätöstapahtumaa vietetään 7.10. Kipparihallissa. Luvassa on jumppaa, venyttelyä ja yhdistysten esittelypisteitä sekä kahvitarjoilu.

”Arkiliikunta on parasta peruskunnon kohottamiselle.

#