tiistai 31.1.2023 | 11:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pitkänsillankadun varrella toimi 50-luvulla hotelli, leipomo ja vaatekauppa

Maria Store
To 29.9.2022 klo 07:00

Pitkänsillankatu 1950-luvulla. Naisporukka on kävelemässä elokuvateatterin ohi. Pari naista näyttää astuvan sisään naapurissa sijaitsevaan ”naiskampaamoon”.

Toisella puolella katua markiisit varjostavat muun muassa Pukumiehen ja Soklen leipomon ikkunoita. Hotelli Grand on vielä toiminnassa, kuten julkisivuun kiinnitetyt kyltit todistavat. Hotellikiinteistö rakennettiin Pitkänsillankadulle vuonna 1939. Hotellitoiminta on päättynyt vuosia sitten ja funkistyylisessä rakennuksessa on nykyään asuntoja.

Kauempana häämöttää Terassitalo, jonka katolla komeilee Fazerin valokyltti ja Pauligin hauska kahvipannu-kyltti. Terassitalossa sijaitsi Pauligin toimisto.

Kaikki nämä rakennukset ovat edelleen olemassa Pitkänsillankadun varrella, mutta suurin osa liikkeistä siirtyi myöhemmin muualle ja/tai on sittemmin lopettanut toimintansa.

Elokuvateatteri sijaitsee edelleen samassa paikassa. Kuvan ajankohdasta riippuen kuvassa on joko elokuvateatteri Rio tai Bio Rex. Bio Rex aloitti toimintansa vuonna 1956. Rio toimi tiloissa sitä ennen.

Vain toimijat rakennuksissa ovat muuttuneet.
Maria Store

Lähteet: Antti Hietalahti: Postikorttien Kokkola, Bio Rex

Lue juttusarjassa aiemmin julkaistut jutut täältä.

Tässä juttusarjassa tutkimme kuinka kaupunkikuva on muuttunut vuosien saatossa.

#