sunnuntai 4.12.2022 | 10:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Legendaarinen Rauta-Tane tekisi Urheilutaloon vain yksinkertaisen muutoksen: kaariosaan kahvio

Outi Airola
Ke 23.11.2022 klo 12:00

Suojeltu osa ei ole mukana Urheilupuistossa.

Moni kuvitteli, että koko vanha Urheilutalo on mukana tulevan Urheilupuiston suunnitelmissa. Näin ei ole. Urheilutalon suojeltu osa on vailla jatkosuunnitelmaa ja vastuu sen korjauksesta ja tulevasta käytöstä on kaupungilla.

– Perustamme työryhmän pohtimaan sen tulevaa käyttöä. Selvää on, että se tulee kunnostaa, mutta toistaiseksi Urheilutalon toiminnat jatkuvat entisellään, huomauttaa kaupunginjohtaja Stina Mattila.

Tilanne ei ole outo ja uusi, sillä selvitys rakennuksen vanhan osan käytöstä tehtiin jo vuonna 2016. Tuolloin esillä oli vaikka mitä ideoita – tiloja tennispalatsista englantilaisen barkassin säilytykseen.

– Muistan että silloin puhuttiin myös touhutalosta, messuportista ja koripallosta. Nyt on noussut esille sivistyspuolelta sekin ajatus, että talo pitäisi palauttaa alkuperäiseen käyttöönsä eli nuorisotaloksi.

Nuoppari! Kääntyykö ajan ratas yhtäkkiä viisikymmentä vuotta taaksepäin? Tuolloin Nuoppari oli The Paikka, jossa paikalliset bändit, discoräime ja pingispöydät houkuttivat illanviettoon niin arkisin kuin viikonloppuisin.

Kuin taikaiskusta aika vyöryy takaisin vuoteen 1965, jolloin Urheilutalon vahtimestarina aloitti legendaarinen Rauta-Tane. Nyt voimannostajana ja sittemmin poliisina maineeseen noussut Tauno Ruotsala tulee punttisalosta ulos päivittäisen treeninsä jälkeen. Rollaattori lentää auton takakonttiin kevyesti, samalla ajatus karkaa 1960-luvun hurjiin Nuoppari-vuosiin.

– Se oli sellaista aikaa, että kaikkea ei voi kertoa eikä muistella. Kuten yleensäkin, huvikeskuksissa tapahtuu paljon myös ikäviä asioita.

Rauta-Tane muistaa kuitenkin, että nuoret kuittasivat asioita usein näkyvällä tavalla.

– Kerran, kun olin kieltänyt joltakin sisäänpääsyn, nuoret olivat nostaneet lipputankoon polkupyörän ja roskiksen, osoittaa Tauno lipputankoa, jonka liputuksista huolehtiminen kuului vahtimestarin töihin.

Jälkeenpäin on tehty katumusharjoituksia.

– Yksi sen ajan nuori pyyteli salilla kerran anteeksi sitä, miten hän suutuspäissään meni vessaan ja väänteli siellä putket solmulle, kun olin komentanut häntä, paljastaa Ruotsala.

Takaisin itse rakennukseen. Sen suojeltu kaariosa on noin 2500 neliötä, punttisalin, sulkapallon, peilisalin ja tenniksen tiloista ei ole vielä purkupäätöstä.

Kokkolan Urheilutalo

Suunnittelija Einari Teräsvirta

Valmistunut 1964

Alunperin neliöitä oli 3300

Edustaa 1960-luvun urheilurakentamisen arkkitehtuuria

Laajennukset 1986 ja 1994, pesutilat uusittu 1999

Maapohjainen urheiluhalli on alkuperäinen

2. kerroksessa sijaitsee suojeltu kaarikattoinen palloiluhalli

Lähde: Karita Rytivaara, diplomityö 2017

– Joka tapauksessa kestää vuosia, ennen kuin rakennus on kunnostettu, toppuuttelee kaupunginjohtaja Mattila.

Sivistyspuolelta on siis noussut ajatus Nuopparin palauttamisesta.

– Sillähän voisi olla käyttöä tiettyjä urheilutarpeita varten, nuorisotaloksi tai kulttuurin käyttöön, linjaa sivistysjohtaja Terho Taarna.

Moni taho on talosta kiinnostunut.

– Jossakin vaiheessa puhetta oli myös siitä, että ison hallin välipohja purettaisiin pois, jolloin saataisiin käyttöön korkeaa tilaa. Itse ajattelen kuitenkin, että esimerkiksi skeittihallille sopivampi tila olisi, jos maapohjahallista jäisi pieni osa paikalleen.

Niin. Skettihalli, joka putosi ensi vuoden budjetista. Voisiko se yhdistyä nuorisotiloihin?

– Kaikki on mahdollista. Keskustassa ei ole nuorisotilaa, mutta olisiko skeittihalli liian meluisa siihen yhdistettynä? Äänieristys ainakin tarvittaisiin. Toisaalta siellä olisi parkkitilaa, kun miettii meidän mopoilijoita, jotka ovat vailla paikkaa kokoontua ja olla, pohtii nuorisotoimenjohtaja Pia Fraktman.

Kaupunkisuunnittelupäällikkö Jouni Laitinen tietää, mitä suojelu merkitsee: ulkokuoren tulee säilyä ennallaan, sisätilat voivat muuttua.

– Kyllä. Siihen liittyy edellisen selvityksen aikaan noussut idea tehdä hulppea, korkea tila yhteen kerrokseen.

Korkea tila mahdollistaisi pallopelit, seinäkiipeilyn ja vaikkapa sen skeittauksen. Muitakin ajatuksia on.

– Aikanaan puhuttiin messuportista, joka toisi kaareen lipunmyyntiä ja messutapahtuminen esittelyä. Se on kuitenkin portti myös isommalle tapahtumapuistoalueelle.

Rauta-Tane tekee lähtöä. Hänen uransa urheilutalon vahtimestarina päättyi vuonna 1969, kun vaimo kuoli ja mies jäi kolmen lapsen yksinhuoltajaksi. Eräänä päivänä hän sai kutsun poliisilaitokselle töihin, vanginvartijaksi. Siellä Ruotsala vahtivuoroillaan treenasi painonnostoa käytävällä.

– Yksi juoppoputkassa olleista antoi minulle nimen Rauta-Tane.

Tauno Ruotsala kouluttautui poliisiksi, nousi sillä saralla legendaksi ja jatkoi voimaharjoittelua. Nyt 83-vuotiaana urheilutalo on kuin koti edelleen. Mitä hän laittaisi kaariosaan?

– Laittaisin kahvion yläkertaan. Ja voisihan siellä hampurilaisiakin myydä.

”Nyt on noussut esille sivistyspuolelta sekin ajatus, että talo pitäisi palauttaa alkuperäiseen käyttöönsä eli nuorisotaloksi.

”Sillähän voisi olla käyttöä tiettyjä urheilutarpeita varten, nuorisotaloksi tai kulttuurin käyttöön.

#