sunnuntai 4.12.2022 | 10:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keski-Pohjanmaan Kirjakaupan postikortissa komeilee kaunis kauppahalli – Halleja oli kaupungissa kaikkiaan kolme

Maria Store
To 24.11.2022 klo 09:00

Kaupunginrakennusmestari Alvar Åkermanin suunnittelema kauppahalli valmistui vuonna 1909 Rantakadun ja Torikadun risteykseen. Åkerman suunnitteli tiilirakennuksen niin, että se sopi hieman aikaisemmin naapuriin valmistuneeseen sähkölaitoksen taloon. Sähkölaitoksen talo seisoo edelleen Rantakadulla.

Kauppahalliin oli käynti Torikadun puolelta. Oven yläpuolella on pieni katos ja ovea ympäröivät kapeat ikkunat. Ylhäällä näkyy teksti ”saluhall kauppahalli”.

Hallissa oli aluksi 18 myyntipaikkaa. Myöhemmin hallia laajennettiin. Kauppahalli siirtyi KPO:n omistukseen vuonna 1938. Jo sitä ennen KPO oli vuokrannut kauppahallista osaston, jossa se möi siirtomaatavaraa, hedelmiä ja herkkuja.

Kauppahallin siirryttyä KPO:n omistukseen halliin rakennettiin myös Rantaravintola.

”Kadun vastakkaisella puolella toimi lähinnä ruotsinkielisten asiakkaiden kauppahalli”, kirjoittaa Antti Hietalahti Postikorttien Kokkola -kirjassa. Kolmas kauppahalli Kokkolassa sijaitsi Ykspihlajassa.

Kauppahallien rakentamiselle sysäyksen antoi terveydenhuoltoasetus, jonka mukaan lihan, kalan ja meijerituotteiden myynti oli siirrettävä toreilta sisätiloihin. Suomessa kauppahalleja rakennettiin eritoten vuosina 1889-1914, 1920-luvulla ja jälleenrakentamisen aikana 1950-luvulla.

Tämän jälkeen alkoikin kauppahallien taantumisen aikakausi, kirjoittaa Seppo Sivonen Kauppahallit kaupunkien ympäristöhistoriassa -tekstissään. Rantakadulla sijainnut Kauppahalli purettiin 1970-luvulla.

Lähteet: Antti Hietalahti: Postikorttien Kokkola, Anna Katriina Puikon pro gradu -tutkielma Alvar Åkermanin kädenjälki Kokkolassa: tutkimus rakennusmestarin vaikutuksesta kaupungin kulttuuriympäristöön 1906–1940, Seppo Sivosen teksti Kauppahallit kaupunkien ympäristöhistoriassa Alue ja Ympäristö -lehdessä

Lue juttusarjan aiemmat jutut täältä.

Tässä juttusarjassa tutkimme kuinka kaupunkikuva on muuttunut vuosien saatossa.

#