sunnuntai 4.12.2022 | 11:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Seppo Pulkkinen teki dokumentin pidetystä kaupunginjohtaja Esko Lankilasta: "Hän oli aikaansaava ja hyvin ahkera"

Maria Store
Ke 23.11.2022 klo 16:00

Bio Rexissä nähdään tulevana torstaina dokumentti Kokkolan pitkäaikaisesta kaupunginjohtaja Esko Lankilasta. Dokumentin on tehnyt Kokkola TV:tä pitkään isännöinyt Seppo Pulkkinen, joka on jakanut vanhaa Kokkola-kuvaa myöhemmin esimerkiksi YouTube-sivustollaan.

– Esko oli pidetty kaupunginjohtaja, joka huomioi jokaisen vastaantulijan. Hän oli aikaansaava ja hyvin ahkera. Tällainen kuva minulle jäi ja uskon, että monelle muullekin, Pulkkinen kertoo.

Pulkkinen kuvailee Lankilaa ”erikoiseksi kaupunginjohtajaksi”.

– Hän oli hyvin tuttavallinen.

Laulava kaupunginjohtaja oli tuttu näky yhteislaulutilaisuuksissa sekä keikoilla Kaamos Pois -orkesterinsa kanssa. Dokumentissa nähdään useita laulupätkiä, muun muassa kun Lankila laulaa vaimolleen Suntin varrella.

– Halusin dokumentin kautta muistuttaa ihmisiä siitä, millainen kaupunginjohtaja meillä oli.

Lohtajalaissyntyinen Esko Lankila toimi Kokkolan kaupunginjohtajana 20 vuoden ajan. Hän kuoli 80-vuotiaana vuonna 2009.

Lankila opiskeli maa- ja metsätaloustieteitä ja työskenteli metsänhoitajana Kemissä, kunnes omien sanojensa mukaan sortui hallinnollisiin tehtäviin.

Kemin kaupunginsihteerinä Lankila työskenteli ennen kuin hänet valittiin Kokkolan kaupunginjohtajaksi.

Suurin osa tunnin pituisen dokumentin aineistosta on kahdesta Kokkola TV:n haastattelusta. Pulkkinen haastatteli 60 vuotta täyttänyt Lankilaa tämän kesähuvilalla vuonna 1988 ja kaupungintalolla vuonna 1991, Lankilan jäädessä eläkkeelle.

– En ole tehnyt uusia haastatteluja, vaan halusin pysyä 30 vuoden takaisessa ajassa.

Lankila käy läpi haastatteluissa läpi pitkää kauttansa kaupunginjohtajana. Tuohon aikakauteen mahtui kuntaliitos, ammatillisen koulutuksen ja kulttuurielämän kehittämistä, kaupungintalon ja vapaa-aikakeskuksen rakentamista.

– Kieltämättä Kokkolassa on tilanne ollut sellainen, että kaikkien projektien osalta on ollut valtavaa vastustusta, Lankila toteaa dokumentissa ja harmittelee, että kaupunginkirjasto jäi hänen aikanaan rakentamatta.

Niin. Kritiikkiäkin Lankila sai osakseen. Kaupungintaloa rakennettaessa syytettiin, että kaupunginjohtaja ”rakentaa monumenttia itselleen”.

– Sanottiin, että hän runnoi asioita eteenpäin. Hän sanoi itsekin, että kun tekee paljon, riittää vastustajiakin, kertoo Pulkkinen.

Lankilan lisäksi dokumentissa puheenvuoron saavat vaimo Pirkko-Liisa Lankila ja pitkäaikainen kaupunginjohtajan sihteeri Kaija Jestoi.

Dokumentti nähdään ilmaisnäytöksessä torstai-iltana Bio Rexissä ja se tulee myöhemmin myös YouTubeen. Dokumentin tekoa ovat tukeneet Keski-Pohjanmaan kulttuurirahasto sekä Kokkolan kaupunki.

”Esko oli pidetty kaupunginjohtaja, joka huomioi jokaisen vastaantulijan. Hän oli aikaansaava ja hyvin ahkera.

”Hän sanoi itsekin, että kun tekee paljon, riittää vastustajiakin.

#