sunnuntai 4.12.2022 | 10:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolassa toivotaan, että työnantajat näkisivät työkokeilun tarjoamat mahdollisuudet – Työkokeilupaikat ovat kiven alla

Maria Store
To 24.11.2022 klo 07:30

Kokkolalaissyntyinen, mutta Turkissa kuudennen luokan jälkeen asunut Zehra Acikel on koulutettu sairaanhoitaja. Hän opiskeli ammattiin Turkissa ja työskenteli vuoden verran leikkausosastolla. Sittemmin tie on vienyt takaisin synnyinkaupunkiin, jossa Acikel mielii alan töihin.

Turkissa opiskellut sairaanhoitaja ei kuitenkaan saa tehdä alan töitä Suomessa ennen kuin saa Valviralta siihen luvan.

– Hain lupaa kesällä ja minun pitäisi saada se nyt marras- tai joulukuussa.

Acikel on kuitenkin päässyt ottamaan tuntumaa Suomessa työskentelyyn työkokeilun kautta Palvelutalo Fionassa. Siellä hän on tehnyt töitä nyt puolentoista kuukauden ajan sairaanhoitajan opastuksella.

– Halusin johonkin alan töihin, paikalla ei ollut niin väliä, koska tiesin että kaikesta työstä oppii jotain. Olen tykännyt olla palvelutalossa. Täällä on kiva työporukka ja työ on mielekästä, hän toteaa.

Tyytyväinen on myös palvelutalon palveluesimies Laura Poranen.

– Odotamme kovasti, että Zehra saa Valviralta luvan harjoittaa ammattia, jotta voimme tarjota hänelle työpaikkaa. Tämä on ollut meille erittäin positiivinen kokemus.

Acikel on ollut onnekas saadessaan työkokeilupaikan. TE-palveluille ja työllisyyden kuntakokeilulle palvelua tuottava Edunovan työhönvalmentaja Milja Heino harmittelee, että paikat ovat Kokkolassa kiven alla.

Työkokeilu

Työkokeilu lähtee aina työnhakijan tarpeesta.

Työkokeilussa henkilö voi selvittää ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojaan tai mahdollisuuksiaan palata työmarkkinoille.

Työkokeilussa henkilö tekee työpaikalla yleisesti työsuhteessa tehtäviä töitä. Työkokeilun järjestäjä vastaa ohjauksesta ja valvonnasta.

Lähde: TE-toimisto

– Työkokeilussa olennaista on ohjaus. Ehkä kaikilla ei ole resursseja siihen. Myös kieli voi olla esteenä, sillä monella työpaikalla pitäisi osata suomea, hän toteaa.

Heino uskoo, että työkokeilu olisi monelle maahanmuuttajataustaiselle työkokeilijalle hyvä paikka oppia alan sanastoa.

– Ja siten saada jalkaa oven väliin.

Heino sanoo, että erityisen vaikeaa on saada työkokeilupaikkoja IT-alalle ja muille erityisaloille.

– Kaikista avoimimmin työkokeiluun suhtaudutaan siivousalalla.

Heino tietää, että myös eri alueiden välillä on eroja siinä, miten työkokeiluihin suhtaudutaan. Helsingissä aiemmin työskennellyt Poranen sanoo, että hänen aiemmalla työpaikallaan oli monen eri alan harjoittelijoita.

– Oli myös kieliopiskelijoita ja yhdyskuntapalvelijoita. Tällaisessa palvelutalossa tekemistä on monelle, ei pelkästään sairaanhoitajille, vaan siivoojille, keittiötyöntekijöille, hoiva-avustajille... hän luettelee.

Milja Heino toivoo, että työnantajat näkisivät työkokeilun tarjoamat mahdollisuudet. Työkokeilijoista voi kouluttaa omaan työyhteisöön sopivia tekijöitä.

– Työkokeilu ei kuitenkaan velvoita mihinkään, Heino tarkentaa.

Työkokeilu ei myöskään maksa työnantajalle mitään, vaan työkokeilija saa korvauksen työttömyyskassasta tai Kelalta.

”Tämä on ollut meille erittäin positiivinen kokemus.

#