perjantai 3.2.2023 | 05:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Harvinainen poikkeustilanne Kokkolan suurteollisuusalueella, talousvesi tehtailla osin käyttökiellossa – Laboratoriokokeet selvittävät, pääsikö veteen terveydelle haitallista sakkaa

Katariina Poranen
La 14.1.2023 klo 09:03 | päivitetty la 14:06

Kokkolan suurteollisuusalueella heräsi perjantaina epäilys raskasmetallisakan pääsystä talousveteen. Raskasmetalliksi sanotaan erilaisia metalleja, jotka ovat terveydelle ja ympäristölle haitallisia.

Keskipohjanmaa sai tapahtuneesta lukijan juttuvinkin. KIP Service Oy:n toimitusjohtaja Olli-Matti Airiola vahvistaa, että näin on perjantaina suurteollisuusalueella tapahtunut, mutta ei kerro, mistä tehtaasta on kyse.

– Normaalien kunnossapitotöiden yhteydessä eräällä tehtaalla on tullut epäilys, että talousvesiputkeen päin olisi päässyt menemään sakkaa. Täyttä varmuutta asiasta ei ole, mutta koska epäilys on, niin talousvesiverkosto laitettiin osin käyttökieltoon, Airiola kertoo.

Kun tilanne huomattiin, Airiolan mukaan varotoimena alueella suljettiin ruokala ja tehdashuoltolan suihkut laitettiin pois käytöstä. Juomavetenä pullovesi on toistaiseksi käytössä siellä, missä talousvesi on käyttökiellossa.

Airiola arvioi, että ruokalassa käy tavallisesti päivittäin sata ihmistä syömässä ja huoltolaa käyttää noin 400 ihmistä.

Poikkeustilanne vaikuttaa Olli-Matti Airiolan mukaan kolmen tehtaan työntekijöihin, kun koko alueella tehtaita on parikymmentä.

– Tilanne sai alkunsa yhdeltä tehtaalta, mutta vaikutukset ovat onneksi pääosin tukipalveluihin, eli porttirakennukseen, ruokalarakennukseen ja laboratorioon. Asia koskee hyvin pientä osuutta meidän talousvesiverkostosta.

Viikonloppuna alueella juoksutetaan vettä. Vedestä on otettu laboratoriokokeita, joiden tulosten odotetaan valmistuvan maanantaina. Lisää kokeita otetaan vielä maanantaiaamuna.

Tulosten perusteella terveysviranomainen purkaa veden käyttökiellon sitten, kun se on mahdollista. Ruokala saadaan normaalisti käyttöön jo maanantaina, ja tehdashuoltolan suihkujen sijaan suihkumahdollisuus järjestetään toisaalla.

Tilanne on Kokkolan suurteollisuusalueella hyvin poikkeuksellinen: Airiola ei muista vastaavaa tapahtuneen hänen parinkymmenen vuoden urallaan.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.