keskiviikko 22.3.2023 | 21:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Lauri Tuomi-Nikulan kolumni: ”Ähä, ähä – ei siitä kuitenkaan mitään tule!”

Ke 18.1.2023 klo 13:00

Inkoon terästehdashankkeen ympäriltä tyhjänpäiväisin ja vaikutuksiltaan arveluttavin somehöpinä lienee tällä erää hiipumaan päin. Väliin on tullut muuta kauhisteltavaa tai irvailtavaa, kuten turvallisuusalan vaikeudet ja Suomen metsien huono hoito. Ja ensi viikolla jälleen uudet aiheet.

Koirat haukkuvat, mutta karavaani kulkee. Onneksi niin. Kaiken maailman jarruttajista, tuomiopäivän profeetoista ja trolliääliöistä huolimatta karavaani, Suomen kunnianhimoinen tulevaisuusstrategia, näyttää etenevän suunnitellusti, jopa hieman kuvittelemaani aikataulua nopeammin.

Tiettyyn pisteeseen asti jaksan ymmärtää esimerkiksi tuulivoiman rakentamisen tunteenomaista vastustusta, mutta en määräänsä enempää sitäkään. Kun vastustajien esittämien ”faktojen” kanssa alkaa olla niin ja näin, luotan enemmän tieteellisesti pätevään, tutkittuun tietoon. Sellaistahan on kenen tahansa ulottuvilla.

Tuo Inkoon vihreän teräksen hanke - en ajatellut unohtaa sitä ihan vielä. Sen ideassa välähti pitkästä aikaa realistinen uuden ajan kipinä ja näky tulevaisuuteen. Seuraan suurella mielenkiinnolla, mitä sen ympärillä tapahtuu, miten kansainväliset rahoittajat ja vihreää terästä kuumeisesti odottava kansainvälinen teollisuus reagoivat. Mitä peliliikkeitä tekee Suomen valtion kokonaan omistama Innovaatiorahoituskeskus Business Finland, joka on tämän kovin pääomaköyhän maan keskeinen kasvun ja uudistumisen kiihdyttäjä. Sellainen Suomessa pitää olla, koska mitään muuta operaattoria ei eduskunnan ja elinkeinoministeriön täydessä valvonnassa ole käytettävissä.

BF olkoon se uskottava muskeli, jonka vipuvoimalla ja strategian mukaisesti etenee paitsi Inkoo, myös monet, monet muut teollisuuden ja yhteiskuntainfran miljardiprojektit, yhteiset ja yksityiset. Niitä on useita ja myös täällä Pohjanmaan ja Kokkolan seudulla. Suomen sitoutuminen vihreän siirtymän mahdollistaviin hankkeisiin, kuten päästöttömään energiaan, on väkevä viesti Suomesta kaikenpuolisen vakaana ja turvallisena toimintaympäristönä.

Sellaiselle eurooppalaisella maaperällä olevalle paikalle on totta tosiaan kysyntää. Yhteiskunnan vakaus ja näkymä tulevaisuuteen, hyvä koulutustaso, kasvuympäristö, turvallisuus ja tasa-arvo ovat kaikki olennaisia valintatekijöitä. Meillä ne ovat kunnossa.

Toivotetaan onnea, odotetaan tuloksia. Pitkässä juoksussa hyviä sellaisia tulee väistämättä. Ja arvioidaan sitten, mitä tapahtui ja keiden toimesta.

Kirjoittaja on kokkolalainen kirjailija.

”Sen ideassa välähti pitkästä aikaa realistinen uuden ajan kipinä ja näky tulevaisuuteen.

#