keskiviikko 22.3.2023 | 20:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Sohvi Kangasluoma kirjoittaa kolumnissaan suomalaisesta utopiakokeilusta nimeltä Sointula

Ke 25.1.2023 klo 15:00

Tuhansien kilometrien päässä Suomesta on pieni kylä, jolla on tutun kuuloinen nimi: Sointula. Matkallamme pohjoiseen kohti Alaskaa pysähdyimme sinne muutamaksi päiväksi.

Sointula sijaitsee Malkosaarella, juuri Vancouverin saaren pohjoispuolella. Mereltä käsin kylästä näkyy värikkäitä taloja, tiheää metsää ja suojaisa satama.

Vuonna 1901 joukko Nanaimon hiilikaivoksilla Vancourin saarella työskenteleviä suomalaisia sai tarpeekseen epäinhimillisistä työoloista, ja perusti lehtimies Matti Kurikan johdolla utopiakokeilun Kanadan hallitukselta ostamalleen saarelle. Paikka nimettiin Sointulaksi, harmoniaa korostamaan, ja paikkaa hallinnoima osuuskunta Kalevan kansaksi.

Sointulan tavoitteena oli kehittää sosialistinen ihanneyhteisö, jossa vallitsisivat tasa-arvo ja vapaus. Pikkuhiljaa Sointulaan saapui paremmasta elämästä haaveilevia suomalaisia niin Kanadasta, Yhdysvalloista kuin Suomestakin saakka.

Utopia on filosofi Thomas Moren 1500-luvulla kehittämä konsepti, joka muodostuu kreikan sanoista ou-topos – ei missään ja eu-topos – hyvä paikka. Suomalaisia utopiakokeiluita löytyy ympäri maailmaa, ja myös Kanadassa niitä on ollut useampia. Utopian lähtökohta voi olla uskonnollinen, aatteellinen, anarkistinen – tai jotain siltä väliltä, yhteistä utopioille on kuitenkin aina jonkinlainen ajatus uudesta alusta ja paremmasta elämästä, omassa yhteisössään. Vaikka utopialla on tietynlainen, naiiviksi luonnehdittava konnotaatio, voi utopioiden ja pilvilinnojen rakentelu joskus olla tärkeää.

Mitäpä olisi elämä ilman unelmointia – sitähän utopia oikeastaan tarkoittaa.

Kuten utopiat yleensä, myös Sointulan ja Kalevan kansan taru päättyi melko nopeasti. Vuonna 1905 yhteisön pääjehu Kurikka lähti raha- ja ideologisten ristiriitojen jälkimainingeissa saarelta.

Osa sinnikkäistä suomalaisista kuitenkin jäi asumaan saarella, ja he loivat pohjan myös nykyiselle Sointulalle, jossa asuu noin 600 asukasta.

Kun rantauduimme satamaan, viereisen veneen kalastaja sanoi, että saamme varmasti ilmaisen laituripaikan Suomen lipun ansiosta. Emme saaneet, mutta useat ihmiset kyllä toivottivat meidät lämpimästi tervetulleeksi, kun kuulivat mistä olemme.

Suomalainen historia näkyi paikassa edelleen. Paikallisen, läntisen Kanadan vanhimman osuuskaupan kyltit olivat suomeksi, Kalevala Road halkoi kylää, ja Tarkanen Marine Ways oli paikallisen veneenkorjaamon nimi (jossa, yllättäen, meidän ei tarvinnut tällä kertaa vierailla).

Vielä joitain kymmeniä vuosia sitten Sointulassa kuuli kuulemma paljonkin suomea, mutta nykyään asukkaista vain muutama puhuu kieltä. Suomalaisten lisäksi alueelle on muuttanut paljon kanadalaisia, tosin moni kertoi, että kaikki alueen asukkaat ovat hieman omanlaisiaan – utopian kaiku on houkutellut heidät sinne.

Kirjoittaja on kotoisin Kokkolasta, työskentelee väitöskirjatutkijana Helsingin yliopistossa ja asuu veneessä.

”Kuten utopiat yleensä, myös Sointulan ja Kalevan kansan taru päättyi melko nopeasti.

#