tiistai 31.1.2023 | 13:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keisari Aleksanteri I:n teki lyhyen visiitin Kokkolaan syyskuussa 1819 – Keisari viipyi kaupungissa 45 minuuttia

Tuula Vuolle-Selki
Ke 25.1.2023 klo 16:00 | päivitetty ti 09:18

Keisari Aleksanteri I:n neljästä Suomen matkasta viimeisin suuntautui Kokkolaan asti syyskuun alussa 1819. Matkan tarkoitusta on pohdittu myöhemmin. Aikaisemmat matkat olivat suuntautuneet Etelä-Suomen alueelle ja päämäärät olivat puhtaasti poliittisia, kirjoittaa Jouni Mustonen Suomen Museo 2021 -julkaisussa julkaistussa artikkelissa Keisari Aleksanteri I:n Suomen vierailu ja kauppias Roosin pöytä.

"Todennäköistä on, että laaja kiertomatka maan pohjoisemman osan kautta liittyi olosuhteiden selvittämiseen osana suurempaa arviota valtakunnan puolustuksesta", kirjoittaa Mustonen artikkelissaan.

Keisari Aleksanteri I vuonna 1815. Alkuperäisen kuvan tekijä on Karl Agricola ja kaivertaja Friedrich Bollinger.
Museovirasto

Kokkolassa oli saatu jo kesän loppupuolella tarkempaa tietoa keisarin vierailusta. "Maaherra oli kehottanut" valmistautumaan siihen, että vierailu voitaisiin "hoitaa kaupungin parhaimmissa olosuhteissa. Koska kesä oli taipumassa" syksyyn, hankittiin kaupunkiin sata lasilyhtyä valaisemaan katuja, kirjoittaa Mustonen Suomen Museo 2021 -artikkelissa. Niitä ei kuitenkaan tarvittu, koska keisari lähti kaupungista jo iltapäivällä. Suunnitelluista kunnianlaukauksista luovuttiin myös keisarin toivomuksesta.

Kaupunkia oli kuitenkin siivottu ja ihmisiä neuvottiin pitävän karjansa laitumilla, jotta kadut pysyisivät siistinä. Roosin talossa huonekalut olivat puetetut paksulla silkkikankaalla, ikkunan peitteet samanlaisesta aineesta, ja niissä oli kalliit tupsut.

Kynttiläkruunut, taulut ja kalliit lattiapeitteet, kaikki todistivat omistajan rikkautta. Makuusuojassa oli mahonkipuinen sänky, joka oli rakennettu laivan näköseksi ja sinne johdatti rappuset topattuna hienolla turkkilaisella vaatteella. Sen silkkiset varjostimet olivat laskutetut purjeen tavalla. Kaikki oli komeasti ja hyvin järjestetty.

Suurkauppias ja laivanvarustaja Anders Roos nuorempi (1785–1842). Johan Lindhin tekemä maalaus kuuluu Kansallismuseon kokoelmiin, mutta on esillä Kokkolassa Roosin talolla.
Wikipedia

Kokkolassa syyskuun alussa, 3.9.1819 vieraillut keisari Aleksanteri I piti majoitettavan rikkaan kauppiaan Antti Roosin luokse, joka oli tehnyt parhaansa saadakseen muutenkin loistavat suojansa oikein ruhtinaallisesti koristelluiksi. Roosin talo oli kivirakenteinen ja vuonna 1813 rakennettu. Roosit olivat tuolloin Suomen varakkainta väestöä.

Keisari saapui Kokkolaan pohjoisen tulliportin kautta 3.9.1819 klo 15, kirjoittaa Mustonen artikkelissaan. Vastaanottamassa oli talon väki, kaupungin virkamiehistöä ja papisto sekä maistraatti ja porvarit Hans Petter Vingen johdolla.

Kuusi kaupungin nuorta impeä juhlapuvuissa vastaanottivat keisarin rappuilla, viskoen kukkia eteensä. Näille lausui Aleksanteri lempeitä sanoja. Salissa keisari esitti läsnäolojoille kysymyksiä kaupungin kaupasta ja kehui kaupungin siisteyttä.

Ennen Kokkolaan saapumista keisari vieraili Lohtajalla, jossa hänkeskusteli ahkerasti kirkkoherra Elfvingin kanssa, joka useampaa vierasta kieltä taitavana oli keisarille varsin mieluista seuraa. Kirkkoherra osasi ranskaa, sillä hänellä rouvansa oli merikapteenin tytär Bordeaux’sta. Keisari toivoi saavansa nähdä nuorta ranskatarta. Rouva seisoikin puettuna talonpoikaisakaksi siinä ihan lähellä.

Miehensä otti häntä kädestä kiinni ja esitteli keisarille. Tästä odottamattomasta kunniasta sekä valhepuvustansa hämmästynyt, tuli hän niin liikutetuksi, ettei toimellista sanaa voinut lausua, vaikka keisari kyllä lempeästi koki häntä saada huoltansa heittämään.

Miehensä oli vieminen häntä kotio. Pelästyksestä tuli hän halvaukseen ja heti vuoteen omaksi. Tämän taudin seurauksia tunsi hän monta vuotta aina kuolemaansa asti.

Keisari itse oli ilmoittanut, ettei halunnut Kokkolassa ylellistä vastaanottoa. "Audienssi pidettiin huoneen keskellä olevien ikkunoiden välille sijoitetun kultakehyksisen peilin ja kullatun marmorikantisen pöydän ääressä.

Keisarin kerrotaan kuitenkin olleen jokseenkin tyytymätön huomatessaan Roosin talon ylellisen loiston, varsinkin kun häntä oli usein vaivattu lukuisilla vetoomuksilla suuriruhtinaskunnan köyhyyteen ja puutteeseen vedoten.

Yöpymistä ei tapahtunut, eikä odotettu päivällinenkään toteutunut. Aleksanteri nautti nopeasti kupillisen kahvia, jonka emäntä oli joutunut kiikuttamaan naapurista, kiitti isäntäväkeä sekä paikallisia arvovieraita ja nousi pikaisesti juuri valjastettuihin vaunuihinsa.

Keisari kierrätti vaunujansa joidenkin katujen kautta nähdäkseen kaupunkia paremmin ja poistui kansanjoukon riemuitessa kaupungista kello 15.45. Vuoden 1819 matka Suomeen kesti kokonaisuudessaan kuukauden ja kymmenen päivää," kirjoittaa Mustonen artikkelissaan.

Kursivoidut lainaukset: Sara Wacklin, Satanen muistelmia Pohjanmaalta. Kolme osaa. Suomentanut J. Aulén. Helsingissä: Edlund 1872–1876. Löytyy myös osoitteesta: https://fi.wikisource.org/wiki/Satanen_muistelmia_Pohjanmaalta

Lähteenä käytetty: http://snellman.kootutteokset.fi/fi/luvut/paluu-kotimaahan-kokkolan-porvareiksi

Mustonen, Jouni 2021. Keisari Aleksanteri I:n Suomen vierailu ja kauppias Roosin pöytä. Suomen Museo, 55–57: https://journal.fi/suomenmuseo/article/view/112876/66491

E. Nervander, Keisari Aleksanteri I:sen matkat Suomessa. Helsinki 1908.

Gripenberg, Sebastian 1828. Berättelse om Kejsar Alexanders färd från Nissilä gästgifveri till staden Kajana under Hans Mäjestäts sednaste resa till Storfustendömet Finland om sommarn år 1819.

//31.1. klo 9.17. Juttuun merkitty kohdat, jotka ovat suoria lainauksia Jouni Mustosen artikkelista. Niitä ei ollut aiemmin merkitty. Jutussa myös korjattu asiavirhe. Keisari tapasi kirkkoherra Elfvingin Lohtajalla ei Kokkolassa. Jutun loppuun lisätty myös muutama lähde.

”Keisari itse oli ilmoittanut, ettei halunnut ylellistä vastaanottoa.

#