keskiviikko 22.3.2023 | 22:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Yrityskummit auttavat ja tukevat yrityksiä keskustelun kautta – Entinen tehtaanjohtaja John Hagnäs: "Meillä on kokemusta, joten samoja virheitä ei kannata tehdä uudestaan"

Outi Airola
Ke 25.1.2023 klo 13:00

Yrityskummit on yllättävän vähän tunnettu porukka, vaikka toiminta on perustettu jo vuonna 1994. Suomessa toimii jo yli 1000 yrityskummia, Kokkolassakin toista kymmentä. Tämä porukka tekee työtä talkoilla auttaakseen pieniä tai keskisuuria yrityksiä eteenpäin.

– Meidän ideamme on auttaa yrittäjiä heidän arjessaan. Me olemme eräänlaisia vierellä kulkijoita tai ajatusten ja ideoiden testaajia. Yrittäjä tekee aina itse päätökset, kuvailee Keski-Pohjanmaan Yrityskummien aluevastaava John Hagnäs.

Hän on Kemiran entinen tehtaanjohtaja, joka on seurannut suomalaista yrittämistä näköalapaikalta koko ikänsä. Eläköidyttyään hän siirtyi jäähdyttelemään Kokkolan Yrittäjien johtoon. Nyt vuorossa on seuraava jäähdyttelykierros.

– Yrityskummeina toimivat entiset kovan sarjan yrittäjät tai johtoasemissa olleet henkilöt, joilla on vielä virtaa ja halua auttaa muita, luonnehtii Hagnäs.

Kun yrityskummien täkäläistä listaa katsoo, nimilista on vaikuttava. On tuttuja johtajia lähivuosien takaa, monia legendojakin. Suomalainen Yrityskummien kattojärjestö toimii pienellä budjetilla, käytännön työ on talkootyötä. Järjestö tarjoaa kummeille koulutusta ja ammatillista tukea ohjaustyöhön.

– Lisäksi meillä on yhteistyökumppaneina Kosek ja Keski-Pohjanmaan Yrittäjät. Heille olemme myös yksi palvelumuoto, arvioi Hagnäs.

Ammattilaisen apu tulee tarpeeseen, kun yritys on jo perustettu ja toiminta on käynnistynyt.

– Silloin haluamme olla mukana, kun alkaa tulla kysymyksiä. Meillä on kokemusta, joten samoja virheitä ei kannata tehdä uudestaan.

Juuri erilaiset risteyskohdat ovat otollisia tuen ja ohjauksen tarpeelle.

– Kun yrittäjä joutuu miettimään tien valintaa, tarvitsee olkapäätä tai luottamuksellista keskusteluapua, kuvailee Hagnäs.

Hagnäsin mukaan yrityskummi on joskus konsultti, joskus terapeutti, valmentaja tai mentori.

– Yrityselämä vain on sellaista, että aina ei onnistu tai yrittäjä väsyy.

Petter Lillhonga turvautui yrityskummi Hagnäsin apuun, kun hän jäi pyörittämään perheyritystä yksin isän kuoleman jälkeen.

– Kaikkea piti ajatella yhtäkkiä yksin, eikä se ollut helppoa.

Yrityskummin löytyminen auttoi ja matka on jatkunut jo vuosia.

– Sen aikana on rakentunut tosi syvä luottamussuhde, kehuu Lillhonga.

Lillhongan yritys on kasvanut kolmihenkisestä perheyrityksestä viidentoista hengen ohjelmistoalan yritykseksi, jossa työtä riittää. Positiivinen ongelma on työvoimapula.

– Yritys on muovautunut minun näköiseksi tuen myötä, kiittelee Lillhonga.

Hän arvostaa sitä, että kummit antavat niin paljon omasta ajastaan.

– Keskustelut käydään usein iltaisin, sillä päivisin ei ehdi kunnolla. Ja tämän he tekevät kahvikuppi-palkalla, huomauttaa Lillhonga.

”Meillä on kokemusta, joten samoja virheitä ei kannata tehdä uudestaan.

#