keskiviikko 22.3.2023 | 21:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Boehmin talo purettiin vuonna 1980, Maximin talossa toimi pitkään elokuvateatteri

Maria Store
To 26.1.2023 klo 08:00

Komea Boehmin talo on vielä pystyssä tässä vuonna 1980 otetussa valokuvassa. Samana vuonna se jo kuitenkin purettiin ja nyt sen paikalla seisoo Osuuspankin rakennus. Kaksikerroksinen Boehmin talo rakennettiin vuonna 1829.

Postikorttien Kokkola -kirjassa kerrotaan, että rakennuksen purkamiseen liittyi ensimmäisiä voimakkaita suojelukiistoja Kokkolassa, mikä johti Kokkolanseudun ympäristöyhdistyksen perustamiseen.

Boehmin talon vieressä seisoo tänäkin päivänä kaupunkikuvasta tuttu Maximin talo. Se rakennettiin vuosina 1918-19 ja sen suunnitteli kaupungin rakennusmestari Alvar Åkerman.

Rakennuksessa aloitti toimintansa kaupungin ensimmäinen elokuvateatteri. Rakennuksessa toimi myös Kokkolan Kirjapaino ja Kokkola-lehden toimitus ja kirjakauppa. Yläkerrassa oli matkustajakoti Martta.

Vuonna 1937 rakennuksen julkisivuun kiinnitettiin yksi kaupungin ensimmäisistä valomainoksista, Pauligin kahvipannu.

Boehmin talon tilalla on nyt Osuuspankin rakennus. Vuosina 1918-19 rakennettu Maxim seisoo sen vieressä.
Maria Store

Maximin rakennus saneerattiin vuonna 1983, jolloin myös elokuvateatterin sali purettiin.

”Maxim on nykyisin yhdistetty uudempaan liikerakennukseen sen takana niin, että rakennuksen läpi kulkeva porttikäytävä johtaa toisen liikerakennuksen sisätiloihin ja korttelin läpi voi kulkea rakennusten sisätilojen kautta”, kirjoittaa Anna Katriina Puikko Alvar Åkermania käsittelevässä gradussaan.

Viime viikolla uutisoitiin, että OP Keski-Pohjanmaa suunnittelee tekevänsä usean miljoonan euron uudistus- ja korjausinvestoinnit Maximin rakennukseen.

Lähteet: Kristina Ahmas: Kokkolan rakennuskulttuuria, K.H. Renlundin museo, Anna Katriina Puikko: Alvar Åkermanin kädenjälki Kokkolassa: tutkimus rakennusmestarin vaikutuksesta kaupungin kulttuuriympäristöön 1906–1940, Antti Hietalahti: Postikorttien Kokkola

Tässä juttusarjassa tutkimme kuinka kaupunkikuva on muuttunut vuosien saatossa. Lue juttusarjan aiemmat jutut täältä.

#