keskiviikko 22.3.2023 | 20:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Johanna Juntusen kolumni: Asehullut amerikkalaiset tappavat toisiaan

Ke 1.2.2023 klo 14:00

Vuosi 2023 on alkanut synkeissä merkeissä Kaliforniassa. Talot lämmitetään pääosin maakaasulla, joka on tähän asti ollut edullista. Nyt lasku on kolminkertaistunut. Myös kananmunat ovat kortilla ja hinta on pompannut taivaisiin. Inflaatio ja lintuinfluenssa ovat vain osasyy ongelmiin.

Suurin keskustelunaihe ovat kuitenkin joukkoampumiset. Niitä on Kaliforniassa ollut keskimäärin vähemmän kuin muissa osavaltioissa tiukkojen aselakien ja väestörakenteen takia. Nyt sekin tilasto joutaa romukoppaan.

Tätä kirjoittaessa Kaliforniassa on koettu jo kuusi joukkoampumista 2023. Pelkästään viime viikolla 23 ihmistä kuoli täällä aseväkivallan takia. Suurin uhriluku laskettiin Los Angelesin liepeillä olevassa Monterey Parkissa, jossa kiinalaista uuttavuotta vastaanottaneet juhlijat joutuivat hyökkäyksen kohteeksi tanssistudiossa. Siellä opettanut ja tanssinut 72-vuotias aasialaistaustainen mies ampui juhlissa 11 ihmistä. Ampuja kantoi kaunaa, kun häntä ei pyydetty mukaan tansseihin. Näin on arveltu, sillä asemies ampui lopulta itsensä yritettyään ensin iskua toiseen tanssistudioon.

Seuraavana päivänä San Franciscon kupeessa, Half Moon Bayssa seitsemän ihmistä menetti henkensä, kun sienifarmilla työskennellyt kiinalainen mies ampui työtovereitaan. He olivat tiettävästi vähätelleet ampujaa ja kiusanneet häntä.

Viikonloppuna kolme ihmistä ammuttiin ja neljä loukkaantui vauraalla alueella Los Angelesissa. Tämäkään ampuminen ei ollut sattuma, vaikka syytä ei vielä tiedetä. Kyseessä saattoi olla henkilökohtainen kauna kuten kahdessa aiemmin mainitussa tapauksessa.

Mielenterveysongelmat ovat räjähtämässä käsiin. Kun erimielisyydet ratkotaan ampumalla, ollaan tiellä, jolta ei ole paluuta takaisin. Hoitamattomat mielenterveysongelmat ovat myös kasvavan kodittomuusongelman ytimessä ja yhä vaarallisempien muuntohuumeiden käyttö on pahentanut tilannetta.

Presidentti Joe Biden allekirjoitti viime vuonna lain aseväkivallan vähentämiseksi, mutta sillä ei ole juurikaan merkitystä. Joukkoampumiset lisääntyvät joka vuosi. Maassa rekisteröitiin 2022 kolmatta peräkkäistä vuotta yli 600 joukkoampumista, jossa kuoli tai loukkaantui vähintään neljä ihmistä.

Huolimatta siitä, että 71% amerikkalaisista on sitä mieltä, että aselakien pitäisi olla tiukempia, 52% pitää tärkeänä oikeutta kantaa asetta oman turvallisuuden takaamiseksi. Poliisiin ei luoteta järjestyksen ylläpitäjinä yhä uusien virkavallan suorittamien väkivaltaisuuksien myötä. Tosiasia on kuitenkin se, että asetta käytetään useimmiten sen omistajaa vastaan tai se joutuu vääriin käsiin, kuten sen 6-vuotiaan tapauksessa, joka ampui opettajaansa äitinsä aseella.

Omat tappavat omiaan. Se on osa amerikkalaista kulttuuria, johon on mahdotonta tottua.

Kokkolasta lähtöisin oleva kirjoittaja

on Ylen Kalifornian-toimittaja.

”Kun erimielisyydet ratkotaan ampumalla, ollaan tiellä, jolta ei ole paluuta takaisin.

#