torstai 23.3.2023 | 00:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Niittykatu tyhjenee työttömistä – Kokkolan työttömien yhdistys perustaa pop-up kahvilan

Minna Mustonen
Ke 22.2.2023 klo 11:00

Niittykadulla sijaitseva entinen SOK:n vaatetustehtaan rakennus tyhjenee pitkäaikaisista vuokralaisista.

Kokkolan Työttömien yhdistyksen toiminnanjohtaja Johanna Laakso pakkailee kasaan pinkkiä toimistoaan ja hymyilee haikeasti.

– Eihän siitä mihinkään pääse, että haikeat ovat tunnelmat. Työttömien yhdistys on näissä tiloissa ollut 23 vuotta. Sinä aikana työssä on ollut satoja henkilöitä ja asiakkaana tuhansia, hän laskeskelee.

Laakso ei yhdistyksen toiminnanjohtajana ole ollut ihan yhtä kauaa, vasta toista vuotta. Mutta toimessaan on kohdannut monenlaiset haasteet.

– Olihan se hirvittävä shokki kun kaupunki ilmoitti, ettei se enää yhdistyksemme tilavuokraa maksa. Vuokrakulut ovat ihan liian korkeat meille maksettavaksi. Ei voittoa tavoittelematon yhdistys kykene selviämään siitä millään, toteaa toiminnanjohtaja.

Toista viikkoa on Niittykadun tiloista tavaraa kannettu, tiloja on työttömien yhdistyksellä ollut käytössä 230 neliön verran.

– Aniaksen Pentti on ollut vuokraisäntänä ihan huippu ja auttanut aina tarvittaessa.

Ville Ilmonen ja toiminnanjohtaja Johanna Laakso pakkailevat hiljalleen tyhjentyviä tiloja.
Esa Anttiroiko

Työttömien yhdistyksellä on aikojen saatossa ollut monenlaista toimintaa erilaisista kursseista kirpputoritoimintaan. Tiloissa toimiva ruokala on ollut aktiivisessa käytössä ja siellä vähävaraiset ovat voineet syödä edullisesti. Niittykadulla on ollut myös ruokajakoa eli kaupoista ylijäänyttä lahjoitettua ruokatavaraa on ollut jaossa joka tiistai ja perjantai.

Johanna Laakso muistuttaa kolmannen sektorin toimijoiden tärkeästä roolista työttömyyden hoidossa.

– Jotta työttömät työllistyvät, heidän täytyy olla hyvässä kunnossa niin psyykkisesti kuin fyysisesti. Yhdistyksemme tärkein tavoite on luoda puitteet työttömien aktivoimiselle ja heidän tukemiselle ja jaksamiselle. Eihän se salaisuus ole, että useasti työttömyys ja köyhyys kulkevat käsikädessä. Työttömänä saattaa olla äärimmäisen hankala pitää terveydestään huolta.

Paljon on puhetta työvoimapulasta, silti Kokkolassa työmarkkinatuen kuntaosuudet ovat hurjat: tammikuussa reilut 250 000 euroa ja pitkään työttömänä on ollut 553 henkilöä.

– Työttömyyden hoito on erittäin moninaista. Työttömiä on ja etenkin pitkäaikaistyöttömien määrä ei hirveän hyvältä näytä. Työttömiä on ihan tarpeetonta syyllistää. Työttömyyttä on monenlaista, ja useasti työllistyminen on hyvästä tuurista pitkälti kiinni. Jokaista työllistynyttä kohden, on monta, jotka jäävät työllistymättä. Työttömät tarvitsevat oman yhdistyksen, jonka kautta pystytään tukemaan ihmisiä, jotka saavat jatkuvasti vastaukseksi etteivät kelpaa, tai vaihtoehtoisesti jätetään kokonaan hakemuksiin vastaamatta. Sellainen käy kenen tahansa mielen päälle.

Ville Ilmonen toivoo löytävänsä työtä media-alalta.
Esa Anttiroiko

Johanna Laakso toiminnan naisena ei jää laakereilleen istumaan, eikä jää myöskään työttömien yhdistys. Monenlaisia yhteistyökuvioita on tuloillaan ja suunniteltu. Seuraavaksi yhdistyksen toiminta jatkuu ihan uusissa puitteissa ja uudella tavalla. Heti kun muuttoruljanssi on saatu loppuun vietyä.

– Käynnistämme maaliskuun alussa Koivuhaan Palvelukeskuksessa pop-up kahvilan, jonka tiloissa yhdistys toimii. Kahvilassa on luvassa ihan huikaisevan hyviä ukrainalaisia leivonnaisia. Kahvilaa pyörittävät ukrainalaiset sisarukset, tälläkin tavoin pystymme työllistämään alueellemme muuttaneita ukrainalaisia.

Kokkolan Työttömien yhdistyksellä on meneillään muun muassa projekti, jonka tavoitteena on löytää alueelle muuttaneille ukrainalaisille turvapaikanhakijoille työtä. Toisaalta projektin myötä alueen yrityksiä avitetaan palkkaamaan maahan muuttaneita.

– Ukrainalaisilla on kova tarve löytää työpaikkoja. Työllistyminen on kaikista parasta terapiaa ja kotouttamista. Heille on ihan kauhistus olla tekemättä työtä. Hitsausala, maatalouden erilaiset työt, siivousala, catering, vaikka mihin olisi tarjolla todella uutteraa ja joustavaa työväkeä, kertoo Laakso.

Toiminnanjohtaja muistuttaa, että yhdistyksen toimintaan ovat kaikki alueen työttömät ja maahanmuuttajat tervetulleita, kahvilassa asiakkaana voi käydä kuka tahansa. Pop-up kahvilasta voi tilata kakkuja ja leivonnaisia kotiin.

Ruokajako toimii tiistaisin ja perjantaisin Koivuhaassa Palvelukeskuksessa Hyvän mielen torin tiloissa.

”Useasti työttömyys ja köyhyys kulkevat käsikädessä.

#