° | m/s |
Miten saada lisää naisia IT-alalle? Sitä tutkitaan Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa WinIT- Women in IT -hankkeessa.
Tilastojen mukaan IT-alalla työskentelevistä noin 15-20 prosenttia on naisia.
– IT-alalla tuotetaan palveluja ja ohjelmistoja, joiden käyttäjistä todennäköisesti puolet ovat naisia. Jos halutaan palvella monimuotoista asiakaskuntaa, pitää alankin olla monimuotoinen. Jos IT-alan kehitys on vain nuorten valkoisten miesten käsissä, jää joitakin kehityssuuntia huomioimatta, sanoo projektitutkija Sanna Laine.
Women in IT -hankkeessa kannustetaan naisia IT-alan korkeakouluopintoihin tasa-arvon parantamiseksi ja IT-alan osaajapulan helpottamiseksi. Hankkeen tiimoilta on esimerkiksi haastateltu alan opiskelijoita ja alalla työskenteleviä naisia.
Kartoitusta on tehty alan vetovoimatekijöistä ja toisaalta myös siitä, miksi naiset eivät hakeudu alalle.
– Hyvin käytännönläheisesti vastauksissa on korostunut se, että ala kiinnostaa koska töitä riittää ja palkka on hyvä. Palkkaus ei ole vielä tasa-arvoista, mutta tilanne on muihin aloihin verrattuna parempi, arvioi Laine.
Esteenä alalle hakeutumiselle ovat usein väärät tiedot ja ennakkoluulot.
– Moni luulee, että IT-ala on yksinäistä puurtamista, mitä se ei ole. Moni on luullut myös, että täytyy olla matemaattisesti lahjakas ja on pitänyt harrastaa tietokoneita koko ikänsä. Nämä ovat tietenkin plussaa, mutta ei tällaista taustaa tarvitse olla.
Laine uskoo, että tiedon lisääminen IT-alasta esimerkiksi kouluissa parantaisi myös sen vetovoimaa.
– Women in tech -hankkeita on paljon ja niitä tarvitaan edelleen.
Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa on tarjolla tietotekniikan maisterikoulutus, johon voi hakea keväisin ja syksyisin. Viime aikoina koulutukseen hyväksyttyjä on ollut noin 15 hakua kohden.
– Vuoden alussa aloittaneessa ryhmässä naisia on enemmän kuin miehiä.
Maisterikoulutukseen voi hakea, jos taustalla on aiheeseen soveltuvaa koulutusta, esimerkiksi insinöörikoulutusta.
– Jos tulee täysin eri alalta, voi suorittaa avoimessa yliopistossa opintoja ja siirtyä sitä kautta maisterikoulutukseen. Pääsykokeita meillä ei ole, joten pääsy maisterikoulutukseen on varma, jos opinnot suorittaa. Se motivoi varmasti monia.
Laine tietää, että IT-ala kiinnostaa alanvaihtajia ja tulijoita on esimerkiksi terveydenhuoltoalalta.
– Osaamista entiseltä alalta voi yhdistää IT-alan osaamiseen.
Hankkeen tiimoilta on järjestetty esimerkiksi aamupalatilaisuuksia IT-alasta kiinnostuneille naisille.
– Viimeksi puhumassa oli Reetta Siltasalmi-Kautto, joka on todella inspiroiva ja edistää hauskasti alan monimuotoisuutta. Häntä voi seurata esimerkiksi Instagramissa glitter.inssit-tilin kautta.
– Meillä oli tapahtumassa myös puhumassa Tytti Karanka Alfame Systemsistä. Oli hienoa saada tapahtumaan myös paikallista osaamista.
Women in It -hanke on Keski-Suomen ELY-keskuksen rahoittama. Osarahoittajan on Kokkolan kaupunki. Hanke päättyy elokuussa.
”Moni luulee, että IT-ala on yksinäistä puurtamista, mitä se ei ole.