keskiviikko 22.3.2023 | 21:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tavoitteena 80 luovuttajaa päivässä – Liikkuvan Veripalvelun luovutuspiste avautuu yhdeksi päiväksi joka toinen viikko Kaarlelan seurakuntakodilla

Sini Sulkakoski
Ke 15.3.2023 klo 14:15

– Tällä hetkellä hälyttävimmillä tasoilla ovat A-, O- ja B- -veriryhmät, muut veriryhmät ovat puolessa välissä. B-, B+, AB- ja AB+ ovat pienimpiä veriryhmiä, joiden tarve saattaa muuttua pienelläkin varoitusajalla. O- taas on hätäveri, mitä pystyy antamaan kenelle tahansa, kertoo Seinäjoen veripalvelutoimiston toiminnoista vastaava hoitaja Tiia Kujanpää.

Punaisen ristin veripalvelun verkkosivuilta näkee ajantasaisen veritilanteen, ja luovuttamaan ovat tervetulleita kaikki veriryhmät veritilanteesta riippumatta.

Joka toinen viikko verta pääsee luovuttamaan Kaarlelan seurakuntakodilla.

– Olemme paikalla joko keskiviikkoisin tai torstaisin. Toivomme ilmoittautumista ennakkoon, mutta paikalle saa tulla kokeilemaan ilman ajanvaraustakin.

Kokkolan luovuttajatavoite on 80 luovuttajaa päivän aikana.

– Tavallista on, että luovuttajat pitävät välillä taukoa ja sitten taas jatkavat. Kokkolassa on useita vakioluovuttajia, ja joka kerta täysin uusia luovuttajia Kokkolassa on n. 10 % per kerta. Se on hyvä määrä.

Korona vaikutti luovuttajamääriin laskevasti, mutta pikkuhiljaa luovuttajat ovat palanneet takaisin.

– Toki veren tarvekin korona-aikana väheni, kun suunnitellut leikkaukset sairaaloissa siirtyivät ja venyivät.

Kujanpää toteaa, että tällä hetkellä verenluovutukseen toivottaisiin erityisesti miespuolisia henkilöitä.

– Yleisesti tällä hetkellä verenluovuttajista 60 % on naisia ja 40 % miehiä. Haluaisimme saada tämän tasapainoon, jotta luovuttajakunta olisi mahdollisimman kattava.

Kaarlelan seurakuntakodin Anders-salissa kävi kova kuhina Liikkuvan Veripalvelupisteen aloitellessa päivän toimintaansa. Paikalle oli rakentunut kuusi alkuhaastattelupistettä ja kahdeksan verenluovutuspaikkaa.

Paikalla ensimmäisten verenluovuttajien joukossa oli Arja Kortteenperä.

– Ensimmäinen verenluovutuskertani oli 1970-luvulla, välillä olen pitänyt pieniä taukoja lapsiarjen takia. Kaikkinensa olen luovuttanut verta siis jo 50 vuotta!

Kortteenaho on käynyt viime vuosina verenluovutuksessa säännöllisesti kolmen kuukauden välein. Nyt siihen on kuitenkin tulossa muutos.

– Tämä on nyt viimeinen kertani verenluovutuksessa, koska ikä tulee vastaan. On tässä kyllä nyt vähän sellaiset jäähyväistunnelmat!

Kortteenaho toteaa verenluovuttamisen olevan ikään kuin elämäntapa. Keho osaa jollain tapaa muistuttaa, kun olisi aika lähteä luovuttamaan.

– Halu toisten auttamiseen lähtee itsestä, ja tämä on ollut minun tapani auttaa. Varmasti joitain ihmisiä voi tänne tuleminen jännittää, mutta rohkeasti vain, täällä pidetään kyllä hyvää huolta. Täällä on aina mukavat hoitajat ja lopuksi hyvät tarjoilut!

”Halu toisten auttamiseen lähtee itsestä, ja tämä on ollut minun tapani auttaa.

#