keskiviikko 22.3.2023 | 22:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Yksi arvostaa, toinen ei

Maria Store
Ke 15.3.2023 klo 11:00

Kuluneen viikon aikana kokkolalaisia on puhuttanut Prestin talot Kokkolan ydinkeskustassa. Isokadun puolella sijaitseva, vuonna 1864 rakennettu kiinteistö on saanut osakseen puolustajia. Rantakadun puolella sijaitsevalla, 1900-luvun puolivälissä valmistuneella kerrostalolla ei ole yhtä paljon puolustajia. Sen voi surutta purkaa, totesi useampi uutista kommentoinut.

Museotoimenjohtaja Kristina Ahmas näkee molemmissa rakennuksissa sekä rakennushistoriallista että kaupunkikuvallista arvoa. Prestin talosta hän toteaa tähän lehteen tehdyssä jutussa seuraavasti: ”Rakennus on oman aikansa erittäin laadukasta arkkitehtuuria”.

Moni voi olla eri mieltä. Rakennus voi kaupunkilaisten silmissä näyttäytyä rumalta, mutta se ei silti tarkoita sitä, etteikö sillä olisi rakennushistoriallista arvoa.

Vanhat rakennukset ovat olleet uhan alla Kokkolassa aiemminkin. Ja on niitä tuhottukin. 1960-luvulla ns. ”City-suunnitelma” hyväksyttiin jo kertaalleen kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa. Se olisi jyrännyt kaiken vanhan Kokkolan keskustasta ja tilalle olisi rakennettu uusia kerrostaloja.

Onneksi tätä suunnitelmaa vastaan kuitenkin kapinoitiin. Se olisi nimittäin jyrännyt maan tasalle esimerkiksi yhden kaupungin helmistä, vanhakaupunki Neristanin.

Mutta kyllä vanhaa on tuhottukin. Esimerkiksi ns. Anttilan kiinteistön alta purettiin 1980-luvun alussa ehjä puutalojen kortteli. Nyt keskustelua on käyty Anttilan, 1980-luvulla rakennetun kiinteistön kohtalosta. Osa haluaisi purkaa sen ja rakentaa uutta tilalle, osa arvostaa rakennuksen kaupunkikuvallista arvoa.

1960- tai 1980-luvun arkkitehtuuri voi näyttäytyä nyt monelle sellaisena, että sitä ei kannata säilyttää. Myöhemmin tämän ajan arkkitehtuuria saatetaan kuitenkin arvostaa enemmän. Kerran kun purkaa, ei sitä enää takaisin saa.

Kokkolan ydinkeskustassa tapahtuu nyt paljon. On mielenkiintoista nähdä millaiseksi se lähivuosina muotoutuu.

maria.store@hillagroup.fi

”Kerran kun purkaa, ei sitä enää takaisin saa.

#