keskiviikko 22.3.2023 | 20:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tullitiellä oli sata makasiinia ja olutpanimo

Maria Store
To 16.3.2023 klo 08:00

Tullitie kulki Länsipuiston sivua pitkin aina Torikadulta Tehtaankadulle asti.

Antti Hietalahti kirjoittaa Postikorttien Kokkola -kirjassa, että tien varrella oli 1800-luvun lopulla lähes sata makasiinia ja olutpanimo sekä panimon asuinrakennus.

Panimon perusti Viktor Donner 1850-luvulla osoitteessa Tullitie 1 ja se tunnettiin nimellä Donners Ölbryggeri. Olutpanimo oli alkujaan pieni ja se rakennettiin täysin uudestaan vuonna 1863 ja ”vasta tämä uusi tehdas tunnettiin varsinaisena oluttehtaana”, kerrotaan K.H. Renlundin museon Onni suosii rohkeaa -aineistossa.

Donnerin kuoltua vuonna 1868 panimo siirtyi ensin hänen leskelleen ja myöhemmin Donnerin veljelle Carl Jacob Sixtus Donnerille. Vuosien varrella omistajia oli useampia ja myös panimon nimi vaihtui.

”Vuonna 1914 ensimmäinen maailmansota katkaisi tehtaan toiminnan ja tehdas ajautui konkurssiin. Syynä oli monenlainen raaka-ainepula, joka keskeytti Kokkolan panimon lisäksi monen muunkin panimon toiminnan maassamme väliaikaisesti”, kerrotaan museon Onni suosii rohkeaa -aineistossa.

Myöhemmin tehtaan taivalta hankaloitti kieltolaki ja heikko taloustilanne.

”Vuonna 1955 Kokkolan Panimolla oli töissä 43 ihmistä. Vuonna 1956 panimo valmisti 2 miljoonaa pulloa olutta ja 1,6 miljoonaa pulloa virvoitusjuomia. Panimon kahden keittimen päivätuotanto oli tuolloin 20 000 litraa”, kerrotaan Onni suosii rohkeaa -aineistossa.

Tehtaan toiminta päättyi vuonna 1959. Viimeinen toimitusjohtaja oli Per Strang ja tekninen johtaja panimomestari Karl Max Heining.

Lähteet: Antti Hietalahti: Postikorttien Kokkola, K.H. Renlundin museo ja sen Onni suosii rohkeaa -verkkoaineisto, beerfinland.com

Hankkijan rakennus on edelleen paikallaan.
Maria Store

Tässä juttusarjassa tutkimme kuinka kaupunkikuva on muuttunut vuosien saatossa. Lue juttusarjan aiemmat jutut täältä.

#