keskiviikko 22.3.2023 | 20:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sari Yli-Hukka kirjoittaa kolumnissaan jäällä liikkumisen ilosta: "Tuolloin suurin osa kansasta viimeistään rohkaistuu lähtemään jäälle"

Sari Yli-Hukka
Ke 15.3.2023 klo 16:00

Merenrantakaupunkien kansalle jäätyvä meri on etuoikeus ja elämyksellinen ulkoilumahdollisuus, joka hellii mieltä tavalla, jota on sisämaahan tottuneelle tai eteläisessä Suomessa asuvalle kansalaiselle joskus vaikea edes havainnollistaa. Jää herättää merenrantakaupungin, saariston ja sen ihmiset uudenlaiseen eloon.

Jäätyvän meren etuoikeuden voi kuvailla tuntuvan hyisen kylmältä viimalta kasvoilla ja silmät sirrilleen laittavalta kevätauringolta. Sen etuoikeuden voi kuvailla olevan ympärillään loputtomalta tuntuvalta, vaimentuneelta hiljaisuudelta ja niin silmänkantamattomiin ulottuvalta jääpeitteen tuomalta pakahduttavalta vapauden tunteelta kuin pienestä seikkailun tunteesta. Ja hymyltä, joka heijastuu niin omista kuin vastaantulevien kasvoilta.

Viikoittain meren jään paksuudesta ja saaristoa ympäröivästä jääpeitteestä käydään keskustelua rantakaupungin ihmisten keskuudessa, johon merivartiostollakin on usein sananen sanottavanaan. Meren jää elää vahvasti säiden mukana, eikä edellispäivien tai viikon takaisiin muistikuviin ja toisen käden tietoihin ole aina luottamista.

Mutta aina on se kevättalvinen hetki, kun talkooväki luo kaikelle kansalle puitteet jäällä liikkumiseen. Tuolloin suurin osa kansasta viimeistään rohkaistuu lähtemään jäälle. Hetki, joka on kuin hiljainen tae jään kestävyydestä.

Jäätä kiertävien aurattujen reittien, hiihtolatujen ja vapaasti kuljettavissa oleva jäänkansi kutsuvat ulkoilemaan saaristoon sielun ja sydämen täydeltä. Jää tarjoaa kaiken ikäisille tavan ulkoiluun. Kokkolan Vanhansatamanlahtea molemmin puolin palvelevat latukahvit ja ravintola, mahdollistavat paremmat puitteet lähtemään ulos luonnon jäille ja nauttimaan elämyksestä entisestään.

Maaliskuu näyttää pitävän talvea vielä hetken otteessaan ja näistä kevättalven keleistä saadaan nauttia vielä hetken ennen kevään tuloa. Se tunne, kun näinä kevään viikonloppuina voi surutta kuluttaa aikaansa saaristossa niin suvun kuin ystävien kanssa: Poroluodon kallioilla istuen, makkaraa paistaen ja kevät auringosta nauttien.

Kirjoittaja on kokkolalainen ulkoilmasielu, jonka elämäntapana on ympärivuotinen seikkailu.

”Tuolloin suurin osa kansasta viimeistään rohkaistuu lähtemään jäälle.

#