keskiviikko 22.3.2023 | 22:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hannu Björkbacka antaa Teatteri Kokkola -arviossaan kaupunginteatterin Viides vuodenaika -näytelmälle neljä teatterinaamiota: "Vuoropuhelussa on arjen runoutta"

Hannu Björkbacka
Ke 15.3.2023 klo 17:00

•Viides vuodenaika

•Ohjaus Jarkko Mikkola

Näyttelijät ovat tehneet vallankumouksen Kokkolan kaupunginteatterissa. Kevään kaikki ensi-illat ovat näyttelijöiden keskenään toteuttamia. Outi Kärpäsen ja Tuomo Kemppaisen RockKarin jälkeen tulee Jarkko Mikkolan Viides vuodenaika sekä parin viikon päästä vielä Niko Karjalaisen yhden miehen varietee.

Vaan antaa näyttelijöiden temmeltää, jos tulokset ovat näin hyviä! Viides vuodenaika olisi voinut jäädä tietoiskuksi vanhuuden dementiasta ja eutanasiasta, mutta olisi silti ollut huomionarvoinen. Mikkolan käsikirjoittama ja ohjaama esitys on kuitenkin täysiverinen ison salin näytelmä vakavista ja tabuistakin teemoista.

Vanhana avioparina Irina Parviainen ja Niko Karjalainen näyttelevät taidokkaissa aikakerrostumissa saumattomasti ja koskettavasti. Petra Rauhala tyttärenä tuo virkistävän viestin ulkomaailmasta ja elämän jatkumisesta. Vuoropuhelussa on arjen runoutta, joka kääntyy myös näyttämökuviksi. Ankarassa lopullisuudessa näkyy muistojen kultaa, jota osuvat musiikki- ja lauluvalinnat tukevat.

Viides vuodenaika on ”kahdesti kaunis”, sisältöä ja muotoa myöten. Sen aiheisiin liittyvä iltapäiväkeskustelu teatterilla keskiviikkona herättää varmasti kiinnostusta.

#