tiistai 24.5.2022 | 22:37
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Suomen suurin vanhojen pastillirasioiden kokoelma löytyy Kaustiselta –  rasioiden historiasta on julkaistu kirja

La 26.5.2018 klo 07:00 | päivitetty la 07:22

Helena Koivusalo

Kaustislaisen Esko Järvilän autotallissa on säilöttynä melkoinen katsaus suomalaisten karkkipakkausten historiaan. Miehen varastossa on Suomen suurin kokoelma pastillirasioita, 1200 kappaletta. Rasioita Järvilä on kerännyt kokoelmiinsa toisilta keräilijöiltä, mutta myös vanhoista kansakouluista, puruista talojen vinteiltä, purkutaloista ja tanssilavojen alta. Kaiken kaikkiaan erilaisia karkkirasioita Järvilältä löytyy noin 2000 kappaletta.

Viime syksynä Järvilä julkaisi yhdessä Jukka Vesterisen kanssa kirjan Pastillin historiaa, johon on tallennettuna Eskon kokoelma ja kerätyt tiedot makeispakkausten historiasta. Kirja on ensimmäinen laatuaan ja alan keräilijöitä on Järvilän mukaan Suomessa vain muutamia.

Tietojen kokoaminen kirjaa varten alkoi vuonna 2012 ja kesti kaikkiaan noin viisi vuotta.

Pastillirasioiden historiaa selvitettiin kirjaa varten vanhoista lehti-ilmoituksista, muilta keräilijöiltä, museoista, kauppojen vanhoista hinnastoista, kansallisarkistosta ja makeistehtailta. Toiset tehtaat eivät olleet säilyttäneet arkistojaan kovin hyvin tai eivät lähteneet mukaan yhteistyöhön, mutta toiset taas vaihtoivat innokkaina tietoja Järvilän kanssa.

– Esimerkiksi Brunbergin suklaatehtaan arkisto oli palanut aikanaan, joten heilläkin oli tietoja kadoksissa. Minä sain heiltä säilyneitä tietoja ja he saivat minulta keräämiäni tietoja, jotka heiltä oli palanut arkiston mukana, kertoo Järvilä.

Kirjan kustantajana toimi Alfamer ja se julkaistiin syksyllä 2017. Teksteistä vastasi Jukka Vesterinen, joka on itsekin innokas keräilijä.

– En olisi osannut kuvitellakaan ketään muuta kirjoittamaan, Jukalla on niin mukava kirjoitustyyli ja vankka kokemus, kertoo Järvilä.

– Hyvä, että saatiin asiat kirjoihin ja kansiin niin säilyvät jälkipolvillekin.

Viikonloppuna Esko Järvilä on perinteisesti mukana Kaustisella Nikulan ravikeskuksessa järjestettävässä Kaustisen Konstailut -tapahtumassa.

– Myyn siellä pois kertyneitä tuplakappaleita ja niillä voin sitten rahoittaa uusia hankintoja. Myynnissä Nikulassa on myös Pastillin historiaa -teos, ja kirjoittaja Jukka Vesterinenkin saapuu paikalle. Kirjaa on ollut saatavilla viime syksystä lähtien.

– Vastaanotto on ollut hyvä. Paikallisesti sitä myydään ainakin Sininen sivellin -kirjakaupassa Kaustisella.

Nikulan keräilytapahtuma järjestetään tänä vuonna yhdettätoista kertaa. Idea tapahtuman taustalla on lähtöisin Eskolta.

– Ystäväni Tage Skytte lähti toteuttajaksi ja perusti yrityksen järjestelyjä varten. Alkuvuosina olin apuna hankkimassa myyjiä, kun pyysin muista tapahtumista tutuksi tulleita keräilijöitä paikalle ympäri Suomen, kertoo Järvilä.

Kaksipäiväiseen tapahtumaan saapuu tänä vuonna lähes sata myyjää eri puolilta Suomea ja Ruotsia.

#