maanantai 24.1.2022 | 16:38
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Museon uudessa näyttelyssä turkikset on valmistettu turpeesta

To 24.5.2018 klo 14:54 | päivitetty to 16:51

Laura Läspä

KOKKOLA (KP)

K.H. Renlundin museolla vietettiin Hepeneet-näyttelyn avajaisia torstaina 24. toukokuuta. Avajaisiin paikalle oli saapunut osa näyttelyn taiteilijoista sekä näyttelykuraattori Liisa Heikkilä-Palo. Näyttely, jota alunperin suunniteltiin viime kesälle, valmistui vasta nyt. Heikkilä-Palo on kuitenkin lopputulokseen tyytyväinen.

– Tällä porukalla on ollut todella ilo tehdä töitä.

Tilaisuudessa taiteilijat saivat esitellä teoksiaan ja kertoa niiden taustoista. Näyttelyssä esillä on esimerkiksi Meri Westlinin valmistamista mekoista luotu installaatio, jonka vanhimpien mekkojen taiteilija kertoo olevan yli kaksikymmentä vuotta vanhoja. Osa näytillä olevista luomuksista on myös myytävänä, kuten Liisa Steffan valmistamat näyttävät ja kookkaat korut.

– Jokainen koru on uniikki. En koskaan osta samoja korumateriaaleja useampaan kuin yhteen koruun, Steffa kertoo.

Steffan korujen materiaalit on hankittu pääosin ulkomailta. Epätavallisiakin materiaaleja näyttelystä löytyy. Esillä roikkuu havuista ja turpeesta valmistettuja turkiksia ja karkkipapereista tehtyjä korsetteja ja mekkoja. Avajaisissa teoksiin pääsi tutustumaan yhdessä taiteilijoiden kanssa.

Avajaisiin oli saapunut paikalle myös kourallinen yleisöä, mutta kovin moni kokkolalainen ei tietään avajaisiin löytänyt. Yksi paikalle saapuneista, kokkolalainen Juha Mikkola, kertoo vierailevansa tyttärensä kanssa museossa aina avointen ovien päivillä. Tällä kertaa uuden näyttelyn avajaiset sattuivat samaan aikaan.

– Nämä uuden näyttelyn teokset ovat kyllä todella taidokkaita, Mikkola kertoo.

Näyttelyn teemana on nimensä mukaisesti vaatekaapin kätköistä kaivetut hepeneet. Erilaiset asusteet kuuluvat kokonaisuuteen hyvin olennaisella tavalla. Taiteilija Kristiina Nyrhinen valmisti pyynnöstä näyttelyyn silkkiorganzaisen asukokonaisuutensa seuraksi pienen hatun.

– Voisin halutessani pukea tämän kokonaisuuden päälleni johonkin tilaisuuteen, Nyrhinen nauraa.

Hepeneet-näyttely on esillä K.H. Renlundin museossa syyskuun loppuun saakka.

#