tiistai 24.5.2022 | 21:24
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Kaustislainen viulunsoittoperinne ja saunominen Suomen ehdokkaiksi aineettoman kulttuuriperinnön listalle - "Huima tunnustus"

Pe 1.6.2018 klo 10:55 | päivitetty pe 11:14

Sanni Aho

Suomi tekee ehdotuksen kahdesta asiasta Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Ensimmäinen ehdokas on saunomiskulttuuri, jota ehdotetaan lisättäväksi listalle vuonna 2019. Seuraavana vuorossa on kaustislainen viulunsoittoperinne.

­– Tämä on huima tunnustus ja kunnia. Vetää nöyräksi, mutta emme varmasti tiedä vielä kaikkea mitä tämä tuo tullessaan, kommentoi Kansanmusiikki-instituutin johtaja Matti Hakamäki.

Opetus- ja kulttuuriministeriölle tehdyn hakemuksen takana ovat kaustislaiset kansanmusiikkiyhteisöt. Instituutin lisäksi Pro Kaustinen ry ja kansanmusiikkijuhlat, Näppärit, pelimanniyhdistys, nuorisoseura, Suomen Kansanmusiikkiliitto sekä Kaustisen kunta.

Vaikka Suomen ehdokkaaksi pääseminen tarkoittaa uusien mahdollisuuksien avautumista matkailun ja medianäkyvyyden kannalta, muistuttaa Hakamäki, että Unescon listalle pääsyssä ei ole kyse kilpailusta.

– Minun mielestäni tämä ei ole kevyt asia, vaan kyse on loppujen lopuksi sivistyksestä ja ihmisten kyvystä ymmärtää toisiaan ja toistensa kulttuureita. Vielä pidemmälle ymmärrettynä kyse on siis rauhan ja demokratian tehtävästä, jota perinneilmiöt yhdessä voivat olla edistämässä.

Vuosittain Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle voi kukin maa esittää yhtä kohdetta.

– Kaustisella on tehty tietoista ja tiedostamatonta suojelutyötä jo yli puolen vuosisadan ajan varsinaisen ilmiön, kaustislaisen viulunsoiton, ollessa iältään jo useamman sadan vuoden ikäinen. Unescon suojelusopimuksen piiriin liittyminen tuo työlle uuden kansainvälisen viitekehyksen, uusia näkökulmia ja toisaalta yhteistyön mahdollisuuksia. Etenkin pohjoismaissa hyvien suojelukäytäntöjen yhteistyö avaa kiinnostavia verkostoja, joissa Kaustinen on sekä antajan että saajan roolissa, sanoo Hakamäki.

– Kaustislainen viulunsoitto on elänyt kaustislaisessa yhteisössä 1600-luvulta alkaen. Pääasiassa perheiden ja sukujen välityksellä kulkenut soittamisen perinne jatkuu nykyisin nuoria osallistavan Näppärimetodin sekä vuosittaisten Kaustisen kansanmusiikkijuhlien avulla, perustellaan kaustislaisen viulunsoittoperinteen valintaa listalle Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa.

Tänä vuonna 9. heinäkuuta alkavan Kaustisen Kansanmusiikkijuhlan yksi teemoista on elävä perintö.

#