tiistai 16.8.2022 | 13:00
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Kokkolan rautatieaseman turvallisuus huolettaa – "Olen itsekin meinannut jäädä alle"

Ma 11.6.2018 klo 14:15 | päivitetty ma 14:33

Laura Läspä

Kokkolan rautatieaseman alueen turvallisuus on noussut kaupungin huolenaiheeksi. Tällä hetkellä laitureille kaksi ja kolme pääsee vain ylittämällä raiteet. Kokkolan naapuriasemalla Pännäisissä kulku laitureille tapahtuu alikulun kautta. Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattilan mukaan Kokkolan rautatieaseman alueen kehittäminen on priorisoitu kaupungin tehtävälistalla ensimmäiseksi.

– Alueen turvallisuutta täytyy lisätä. Olen itsekin meinannut jäädä ylityskohdassa junan alle, Mattila kertoo.

Kaavaluonnoksista selviää, että turvallisuutta olisi tarkoitus tulevaisuudessa lisätä rakentamalla alitus laitureille kulkua varten. Alituksen rakentaminen olisi osa suurempaa kokonaisuutta, jossa Kokkolan rautatieasemaa ja sen ympäristöä kehitettäisiin nykyaikaisemmaksi ja liikenteeltään sujuvammaksi. Tällä hetkellä ongelmia tuottavat turvallisuuden lisäksi esimerkiksi alueen pysäköinti ja saavutettavuus. Tulevaisuudessa suunnitelmissa olisi helpottaa pysäköintiä parkkitalolla ja siirtämällä matkustajien saatto radan toiselle puolelle.

Mattilan mukaan Kokkolan kaupunki ei yksin voi päättää rautatieaseman alueen kehittämisestä, vaan mukaan tarvitaan myös VR sekä Liikennevirasto. VR Groupin kiinteistöjohtaja Ari Mäkinen vieraili maanantaina Kokkolassa tutustumassa aseman alueeseen ja nykyiseen tilanteeseen.

– On ollut avartavaa nähdä tilanne kentältä käsin. Tarve alueen kehittämiselle on ilmeinen ja perusteltu jo pelkästään liikenteen sujuvuuden vuoksi, Mäkinen kertoo.

VR:n rooli alueen kehittämisessä olisi varmistaa, että uusi kokonaisuus palvelee junaliikennettä mahdollisimman hyvin. Haasteita Mäkisen mukaan tulevat tuottamaan alueen suojelukohteet, kuten veturitallit, sekä Kokkolan sataman asettamat tarpeet. Kokkolan satamasta kulkee keskustan kautta noin kuuden miljoonan tonnin edestä tavaraliikennettä vuosittain.

Vaikka rautatieaseman ja sen alueen kehittäminen on Kokkolan kaupungin tärkeimpiä hankkeita, Mattilan mukaan hankkeen aikataulusta ei ole vielä tietoa. Pieniä suunnitelmia erinäisistä yksityiskohdista on olemassa, mutta yhteistä kokonaissuunnitelmaa ei vielä ole saatu tehtyä.

– Kaikki kolme osapuolta, Kokkolan kaupunki, VR ja Liikennevirasto, on saatava ensin saman pöydän ääreen. Vasta sen jälkeen voimme alkaa puhumaan toteutuksesta, Mattila kertoo.

#