tiistai 16.8.2022 | 12:42
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Amerikanakitat yrittivät hyökätä Elsa-koiran kimppuun jo aikaisemmin, ja samankaltaisia tapauksia on kymmenkunta – "Poliisi on ainoa viranomainen, joka voi ottaa uhkaavat koirat kiinni"

Ti 26.6.2018 klo 19:15 | päivitetty ke 08:06

Milja Keinänen

– Poliisi on ainoa viranomainen, joka voi ottaa uhkaavat koirat kiinni, kertoo Rita Ylinen Kokkolan seudun eläinsuojeluyhdistyksestä.

Keskipohjanmaa kirjoitti aikaisemmin tänään Elsa-koirasta, jonka kimppuun hyökkäsi Ykspihlajan kaupunginosassa kaksi amerikanakita-rotuista koiraa. Elsa-koira joutuu tänään illalla suureen leikkaukseen, sillä sen leuka halkesi hyökkäyksessä kahdesta kohdasta.

– Elsa läähättää nyt takapenkillä ja on ihan reippaana. Se yrittää liikkuakin itsekseen. Syöminen on sille tietysti vaikeaa, kun leuka on halki, kertoo koiran omistaja Mikko Simonen autosta matkalla eläinlääkäriin.

Elsan tapaus on herättänyt paljon keskustelua, sillä koira on Yksipihlajan kaupungisosassa monelle tuttu ja on pyörinyt ihmisten ilona Kahvila Sahan pihapiirissä. Vielä traagisemman tapauksesta tekee se, että läheltä piti -tilanteita on niin Elsan kuin naapuruston muidenkin koirien kohdalla ollut useita.

Elsan kimppuun samat koirat ovat käyneet kahdesti aikaisemmin, mutta silloin koira ei ole loukkaantunut vakavasti.

–Viimeisimmän hyökkäyksen jälkeen aloimme selvitellä asiaa Ykspihlajan ystävät-sivustolla, ja tapauksia alkoi ilmestyä valtavasti, kertoo eläinsuojeluyhdistyksen Ylinen.

Rikosilmoituksia samojen koirien uhkaavasta käytöksestä on tehty nyt kolme. Yhteensä tapauksia on Ylisen tiedossa kymmenkunta. Eläinsuojeluyhdistys aikoo kerätä kaikki tiedot poliisille näyttääkseen ongelman laajuuden.

Yhdistyksellä tai kaupungin valvontaläinlääkärillä ei ole juurikaan mahdollisuuksia puuttua vaarallisten koirien käytökseen.

– Nämä ovat tosi kinkkisiä tilanteita, sillä emme voi vain mennä omistajan oven taakse ja ottaa koiraa talteen, kertoo Ylinen.

Yhdistyksen toiminta on ennemminkin neuvomista ja ohjaamista. Valvontaeläinlääkäri taas voi puuttua tilanteisiin, joissa ihminen kohtelee eläintä kaltoin. Hyökänneet amerikanakitat ovat kuitenkin periaatteessa hyvin hoidettuja.

Elsan kimppuun hyökättiin sunnuntaiaamuna perheen omalla kuistilla. Pihalta kuulunut vikinä ja haukkuminen herättivät koiran omistajan, Mikko Simosen huomion.

–Toinen koiramme, joka on arempi, ei halunnut mennä ulos. Siitä olisi ehkä voinut arvata, että ulkona on jokin vaara, Simonen kertoo.

Toinen hyökänneistä koirista kävi Simosen mukaan kiinni Elsan taka- ja toinen etupäähän. Paikalle tuli myös hyökänneiden koirien omistaja, ja koirat saatiin revittyä erilleen.

– Siinä ei paljon keskusteltu, sillä Elsa oli niin huonossa kunnossa, että luulin sen kuolevan, kertoo Simonen.

Rita Ylinen kertoo, että amerikanakita on alkujaan taistelukoiraksi tarkoitettu rotu. Koirat omaavat voimakkaan riistavietin ja tarvitsevat vahvan kasvattajan.

Nyt Ykspihlajassa pohditaan sitä, uskaltaako alueella ulkoiluttaa koiraansa huoletta, kun varmaa tietoa hyökänneiden koirien olinpaikasta ja tulevaisuudesta ei ole. Ylisen mukaan asia on siirtymässä poliisin tutkintaan.

– Omistajien kärsimys on ollut todella suuri. Mitään näistä tapauksista ei olisi saanut tapahtua, mutta Elsalle tapahtunutta olisi enää missään nimessä saanut tapahtua, kiteyttää Ylinen.

#